Tech

Kinesisk offensiv i Danmark fører nu til den første firmakontrakt

Aowei med speciale i højkapacitetsbatterier etablerer en udviklingsafdeling i Aalborg, hvor Kina er i færd med at opbygge et teknologisk brohoved til det skandinaviske marked.

Aoweis stifter og formand, Hua Li (yderst til højre), ses her sammen med energiklyngechef Preben Birr-Pedersen, borgmester Thomas Kastrup-Larsen samt bestyrelsesformand Xiao Guanhui fra Xinzhu, der ejer 60 pct. af Aowei. Foto: Aalborg Kommune

Få dage efter indvielsen af det teknologiske brohoved NETC i Aalborg etablerer den kinesiske koncern Aowei nu en udviklingsafdeling i byen.

Aowei har specialiseret sig i såkaldte ultracaps - en slags højkapacitetsbatterier, der hurtigt kan optage og afgive elektricitet og derfor er velegnede til eldrevne busser, letbaner, færger og andre transportformer.

Koncernen blev stiftet i Shanghai i 1998 og består af 400 medarbejdere, hvoraf en tredjedel - ifølge Aoweis egen beskrivelse - er højtuddannede teknikere.

»I Aalborg er der et stort potentiale for at teste ultracaps. Det er en handlekraftig by, hvor der i forvejen er et tæt samarbejde mellem erhvervslivet og forskningsmiljøet,« lyder det fra Aoweis stifter og bestyrelsesformand, Li Hua, i en pressemeddelelse fra Aalborg Kommune.

Koncernens beslutning om at oprette en udviklingsafdeling på disse kanter hænger sammen med, at den kinesiske organisation NETC netop har indviet et innovationskontor og udset sig Danmarks fjerdestørste by som brohoved for en teknologisk offensiv i Skandinavien.

NETC udspringer af det kinesiske ministerium for videnskab og teknologi og repræsenterer indirekte virksomheder med en samlet omsætning på mere end 3.000 mia. kr. om året. Organisationen har på tilsvarende vis oprettet filialer i økonomiske magtcentre som USA, Storbritannien, Canada, Frankrig og Singapore.

»Det er præcis denne type virksomheder, vi gerne vil have til Aalborg. Dels er der tale om videnstunge arbejdspladser, dels er Aoweis hensigter med etableringen fuldstændig i tråd med vores strategi om at sikre Aalborg en stærk position inden for energi og IKT,« forklarer borgmester Thomas Kastrup-Larsen i pressemeddelelsen.

Læs også
Top job