Tech

Ny app skal hjælpe blinde med at afkode ansigtsudtryk

Ved at bruge kunstig intelligens vil mobilproducenten Huawei hjælpe blinde eller svagtseende til at »se« følelser fra dem, de taler med.

Ifølge Huawei kan appen genkende ansigtsudtryk fra syv forskellige følelser. Foto: Huawei

Hver gang vi taler med hinanden, viser vi følelser med vores ansigter, som gør det lettere at afkode forskellige reaktioner. Men den mulighed har blinde eller svagtseende ikke.

Det har fået den kinesiske mobilproducent Huawei til at udvikle en app, som angiveligt kan hjælpe synshæmmede til at afkode følelser hos dem, de taler med. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse, ifølge en række danske tech-medier.

Huawei har nemlig udviklet en ny teknologi, som benytter kunstig intelligens til at afkode ansigtsudtryk. Den nye app hedder »Face Emotions« og kan afkode følelser for sorg, frygt, vrede, forbavselse, glæde, væmmelse og foragt gennem smartphonens kamera.

Hver følelse udløser en bestemt lyd, som afspilles for den synshæmmede, og på den måde gør det muligt at afkode reaktionerne.

»App’en er et forsøg på at bruge teknologien til at gøre en positiv forskel for personer med udfordringer eller handicap, så de forhåbentlig kan deltage i samfundslivet på mere lige vilkår. Vi vil som kommerciel aktør gerne gøre en forskel med den teknologi, som vi udvikler, og den ambition håber vi, at vi kan inspirere flere virksomheder til også at have,« siger Marie Dam Feldborg, Head of Marketing og Communication hos Huawei Danmark, i pressemeddelelsen.

Se her, hvordan den nye app fungerer:

Men det er ikke kun mobilproducenten, der er begejstret for den nye app. Hos Dansk Blindesamfund mener man, at teknologien giver muligheder, der kan være med til at øge personer med synshandicaps selvhjulpenhed.

»På sigt kan kunstig intelligens være med til at skabe selvstændighed for blinde og svagsynede både gennem specialiserede hjælpemidler, men også i hverdagsteknologi som telefonen i lommen,« siger Jesper Holten, tilgængelighedsekspert i Dansk Blindesamfund, i pressemeddelelsen.

Sammen med Huawei har Dansk Blindesamfund og en produktdesigner udviklet en telefonholder, så brugeren kan bære telefonen om halsen og på den måde afkode ansigtsudtryk samtidig med, at den synshæmmede har hænderne frie.

Læs også
Top job