Techjournalist: Derfor kan "10-year-challenge" på Facebook være problematisk

Træner vi Facebook til at genkende os i fremtiden? Facebook afviser anklager.

Techjournalist Kate O'Neill mener, at vi skal blive bedre til at tænke over, hvilken data vi deler og konsekvenserne ved at dele. Foto: AP/Marcio Jose Sanchez

Hvad der startede som et spørgsmål på Twitter, har nu sat hjernerne i blød hos techinteressede verden over.

Den såkaldte 10-year-challenge, der i øjeblikket kører på Facebook, er nemlig blevet problematiseret af techjournalisten Kate O'Neill.

For i trenden - hvor Facebook-brugere deler to billeder af sig selv med 10 års mellemrum - kan du nemlig hjælpe med at »træne« Facebooks algoritmer til bedre at kunne genkende dit ansigt, mener hun.

Og det kan være et problem, skriver hun i en klumme hos techmediet Wired, som udspringer af tweetet.

Kate O'Neill, som også er forfatter til bogen Tech Humanist: How You Can Make Technology Better for Business and Better for Humans, har ramt en nerve, da tweetet allerede er blevet delt mere end 10.000 gange og har fået over 20.000 likes.

I indlægget hos Wired argumenterer hun for, at man ved at opstille billeder taget 10 år fra hinanden - og i nogle tilfælde skriver præcise datoer/steder på - gør det lettere for algoritmer på Facebook at genkende ansigter og dermed at få indsigt i, hvor hurtigt man ældes.

»Er det slemt, at nogen kan bruge dine Facebook-fotos til at træne en ansigtsgenkendelsesalgoritme? Ikke nødvendigvis. På en måde er det uundgåeligt. Men alligevel bliver vi nødt til at tænke over, hvordan vi håndterer teknologien med opmærksomhed på de data, vi genererer, og hvordan de kan bruges i en større skala,« skriver hun.

Hun fremsætter herefter tre scenarier, ansigtsgenkendelse på de sociale medier kan bruges i - et godt, en medium godt og en dårligt.

Først det gode scenarium: Ansigtsgenkendelsesteknologi kan hjælpe med at finde forbrydere og manglende børn - f.eks. i New Dehli, hvor det er et stort problem.

Så det medium gode - og til dels lidt dårlige - scenarium: Ansigtsgenkendelse kan bruges til målrettet annoncering - f.eks. kan det være nyttigt for virksomheder at kende din alder til reklamer.

Og så det dårlige scenarium: Hvis algoritmerne kan udregne aldersprogression, kan det i fremtiden komme til at blive en faktor i forhold til sundhedspleje og forsikringsrisiko. Hvis du f.eks. ældes hurtigere end andre, kan du måske blive nægtet en god forsikring - eller blive tvunget til at betale mere.

Kate O'Neill skriver til sidst, at vi i fremtiden skal blive bedre til at tænke over, hvilken data vi deler og konsekvenserne ved at dele.

Facebook afviser at have noget at gøre med trenden:

»10-year-challenge er et brugergenereret meme (en slags onlinejoke, red.), der begyndte af sig selv - uden vores involvering. Det viser, hvor sjovt folk har det på Facebook, og det er det eneste, det gør,« skrev Facebook selv på Twitter.

Assisterende professor i informationssystemer på Wake Forest School of Business, Laren A. Rhue, fortæller til New York Times, at 10-year-challenge kan bruges til at skabe et »relativt rent datasæt« til et firma, der ønsker at arbjejder med aldersprogessionsteknologi.

»Der er ting, vi ikke tænker på som trusler. Men om fem eller 10 år indser vi, at de er trusler, men at dataen allerede er blevet givet,« siger Rhue til avisen.

Kate O'Neill afslutter sit indlæg med en opfordring:

»Vi bør kræve, at virksomheder behandler vores data med behørig respekt. Men vi skal også behandle vores egen data med respekt,« skriver hun.

Læs også
Top job