Tech

Design og sikkerhedsrisiko truer med at forsinke USA's rumprogram

NASA advarer SpaceX og Boeing mod design- og sikkerhedsproblemer, der kan udsætte USA's planer om at sende astronauter tilbage til Den Internationale Rumstation endnu en gang.

Crew Dragon-kapslen er designet til at flyve astronauter til Den Internationale Rumstation. Med tiden er det målet for SpaceX at kunne benytte kapsler som Crew Dragon til rumturisme. Foto: SpaceX

Den amerikanske mission om at sende astronauter tilbage til Den Internationale Rumstation er truet af design- og sikkerhedsproblemer med SpaceX’ og Boeings opsendelsessystemer.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

De to virksomheder konkurrerer om at bygge raket- og opsendelsessystemer, der skal muliggøre USA’s plan om at sende astronauter tilbage til rumstationen for første gang siden, det amerikanske Space Shuttle-program gik i sort i 2011.

Elon Musk gør klar til at sende astronauter i rummet

Kilder i industrien og en ny rapport fra den amerikanske regering viser udfordringer på design- og sikkerhedsfronten, som risikerer at udsætte den ubemandede testflyvning under NASA’s Commercial Crew Program til marts yderligere.

NASA betaler SpaceX og Boeing henholdsvis 17 og 27,6 mia. kr. for byggeprojekterne, og den amerikanske rumfartsadministration nævner fire ’nøglerisiko-faktorer’ ved byggerierne i deres årlige sikkerhedsrapport.

Hos Boeing handler det bl.a. om rumkapslens strukturelle svagheder, og for SpaceX er problemerne redesignet af en raketbeholder og påfyldning af brændstof, når astronauterne befinder sig i Crew Dragon 2, der er navnet på rumkapslen.

Ifølge rapporten er der ’seriøse udfordringer med den foreløbige tidsplan for både SpaceX og Boeing.

Tesla-stifters raketeventyr runder en markedsværdi på 200 milliarder

Kilder med konkret viden om rumprogrammet hævder ifølge Reuters, at NASA’s bekymringer går langt ud over de fire nøglerisiko-faktorer, hvor der i starten af februar lå forelagt mellem 30 og 35 tekniske udfordringer ved begge projekter.

Talsmand for Boeing Josh Barrett udtaler, at virksomheden har ordnet problemerne med strukturelle svagheder ved sidste test i januar.

»Vores tal viser, at vi overstiger NASA’s sikkerhedskrav,« siger han.

Elon Musk gør klar til at sende astronauter i rummet

SpaceX’ talsmand James Gleeson udtaler ligeledes, at de i samarbejde med NASA har udviklet »et af de mest sikre og avancerede rumrejse-systemer til mennesker nogensinde.«

Det er Tesla-direktøren, Elon Musk, der står bag rumprogrammet SpaceX, hvis mål er at halvere prisen på rumopsendelser.

Virksomheden står også bag planen om at kolonisere Mars i 2024, hvor danske Christian Ohlendorff-Knudsen stadig er blandt de sidste i udvælgelsen om at blive astronaut på missionen.

Boeing har haft med rumrejser at gøre siden den første amerikanske bemandede mission i 1960’erne, og er verdens største flyfabrikant.

BRANCHENYT
Læs også