Tech

»Det her er stort«: SpaceX opsender rumkapsel til bemandede flyvninger

Rumkapslen Crew Dragon er på vej mod Den Internationale Rumstation. Efter planen skal kapslen fremover bruges til bemandede flyvninger.

SpaceX har taget et vigtigt skridt mod at sende astronauter i rummet. Foto: SpaceX, flickr.

Elon Musks planer om at kolonisere Mars fik tidligt lørdag morgen et boost, da SpaceX opsendte rumkapslen Crew Dragon. Der var ingen mennesker ombord, men dagens testflyvning kan blive afgørende for, at det privatejede rumfartsselskab på sigt kan sende NASA's astronauter i rummet.

Det skriver The New York Times.

»Det her er stort,« sagde politiker og NASA-administrator Jim Bridenstine et interview kort før opsendelsen.

SpaceX har forpligtet sig til at udvikle et transportsystem, som kan fragte det amerikanske rumfartsagentur NASA's astronauter til Den Internationale Rumstation.

Crew Dragon forventes at nå rumstationen søndag - 27 timer efter opsendelsen. Der plads til syv astronauter ombord. Denne gang er kapslen bemandet af dukken Ripley, som er navngivet efter Sigourney Weavers karakter i "Alien"-filmene. Ripley er iført en SpaceX-rumdragt med sensorer, der kan måle påvirkning fra tryk og acceleration.

Siden rumfærgerne blev skrottet i 2011, har amerikanske astronauter rejst med russiske rumfartøjer. Det kommer de også til fremover, skriver The New York Times, ligesom russiske astronauter kommer til at flyve med Crew Dragon og Boengs Starliner. På den måde sikrer man, at alle er bekendt med de forskellige styringssystemer.

Efter planen vender Crew Dragon tilbage til jorden den 8. marts.

BRANCHENYT
Læs også