Tech

Et år efter attentatforsøg: YouTube-topchef forsvarer stadig »verdens mest ustabile videoplatform«

Susan Wojcicki, topchef i YouTube, var en af Googles allerførste medarbejdere. I 2006 fik hun overdraget tøjlerne til den kaotiske videoplatform. Sidste år mærkede hun for alvor de reelle trusler, jobbet indebærer.

YouTubes topchef, Susan Wojcicki, Bloomberg photo by David Paul Morris

I april sidste år trængte en bevæbnet gerningskvinde ind i YouTubes hovedsæde i Californien og skød tre ansatte. Attentatet var angiveligt en reaktion på nye retningslinjer for annoncering på YouTube. Retningslinjer indført af topchef Susan Wojcicki, som måtte gemme sig i 40 minutter, inden gerningskvinden tog sit eget liv.

Lederen af YouTube, et medie, The New York Times beskriver som »verdens største og mest ustabile videoplatform«, var klar over, at hendes beslutninger kunne vække harme.

»Men at nogen kunne bilve så vred, at de kom hertil, det er virkelig svært,« siger hun til den amerikanske avis, der beskriver hende som et afbalanceret mennesker i de sociale mediers exsentriske verden.

Siden årsskiftet er alverdens bestialske sager landet på hendes bord. YouTube har været kædet sammen med selvmord blandt børn, og i marts var Wojcicki tvunget til svare på kritik, som ifølge Business Insider gik på, at YouTube muliggjorde udnyttelse af mindreårige. Der var oprørsstemning, da billeder af mennesker, som havde sex med dyr, dukkede op ved siden af videoer for børn.

»Det er et emne, jeg aldrig troede, jeg skulle håndtere,« lyder det fra Susan Wojcicki.

Arbejdsbetingelserne var markant anderledes for 20 år siden. I 1998 arbejdede Susan Wojcicki for Intel, indtil Larry Page og Sergey Brin, som netop havde lanceret en søgemaskine ved navn Google, flyttede ind hos den gravide Wojcicki og hendes mand.

Wojcicki blev ansat som den 16. medarbejder i Google. Med årene steg hendes indflydelse i selskabet. På hendes foranledning opkøbte Google YouTube for 1,65 mia. dollars i 2006. 13 år senere skulle den anslåede værdi være 100 gange højere.

YouTube har angiveligt flere daglige brugere end Facebook. Men selvom hun leder en højt profileret virksomhed, er det rent personligt lykkedes Wojcicki at holde en forholdsvis lav profil.

Hun var undladt, da topchefer for flere øvrige sociale medier sidste år fik en skideballe i den amerikanske kongres. I stedet brugte hun tiden på at bekæmpe et EU-direktiv, der ville holde tjenester som YouTube ansvarlige, hvis deres brugere uploadede indhold beskyttet af ophavsret.

Da konspirationsteorier i forbindelse med et skoleskyderi i Florida begyndte at florere på YouTube, indtog Wojcicki en position som beskytter af ytringsfrihed og sammenlignede ifølge Bloomberg YouTube med et bibliotek.

»Der har altid været kontroverser, hvis man ser tilbage på bibliotekernes historie,« lød det fra Susan Wojcicki.

BRANCHENYT
Læs også