Nyhed: Hotellers ordrebøger er fyldte som før corona. Nyhed: Vi bruger mere sort strøm i stikkontakterne. Nyhed: Så mange deltagere bliver headhuntet til "Løvens Hule".

GN-formanden gør klar til nyt fremstød: »Vi skal være verdensførende på stemmestyring«

GN vil bruge teknologien til at slå konkurrenterne på både høreapparater og headset. Stemmestyring bliver fremtidens kampplads, som GN kan og vil vinde, mener bestyrelsesformanden.

Nordmanden Per Wold-Olsen indtog formandsstolen i GN Store Nord i 2008, hvor det danske selskab var i økonomiske problemer. Det krævede oprydning i organisationen, ligesom effektiviteten skulle skrues i vejret. I dag står GN stærkt med tocifret vækst. Foto: GN Store Nord

GN Store Nord har lagt tidligere års kriser bag sig og står nu på spring til en ny teknologisk tidsalder. Høreapparatproducenten vil ændre identitet over mod en techvirksomhed med fokus på lyd i bred forstand.

Sådan lyder meldingen fra GN-formand Per Wold-Olsen i forbindelse med GN’s 150 års fødselsdag.

GN Store Nord
  • GN Store Nord kan den 1. juni fejre 150 års fødselsdag.
  • Selskabet blev stiftet i 1869 som Det Store Nordiske Telegraf-Selskab og var erhvervsmanden Carl Frederik Tietgens største projekt. Selskabet byggede bl.a. telegraflinjer fra Danmark til Kina.
  • Først i 1985 fik selskabet sit nuværende navn, GN Store Nord.
  • Selv om selskabet er mest kendt for sine høreapprater i dag, kommer GN ud af teknologi og kommunikation. Bl.a. var GN i 1992 med til at etablere Sonofon, det første private mobilnetværk i Danmark. Det solgte man til Telenor i 2000.
  • En stor del af pengene blev brugt på datterselskabet Nettest, som skulle være GN’s nye guldæg. Men i 2001 satte Nettest danmarksrekord i underskud, hvilket sendte GN ud i en stor krise.
  • Herefter solgte GN mange af sine datterselskaber og satsede på de to nuværende kerneområder: GN Hearing, der fremstiller høreapparater, og GN Audio, der fremstiller headsets.
  • Efter mange trængte år har GN de seneste par år genoprettet kerneforretningen og var i 2018 en af de største overraskelser i C20-indekset.
  • Særligt GN Audio er i tårnhøj vækst. Divisionen landede en vækst på 36 pct. i årets første kvartal.

GN skal bl.a. være »verdensførende på stemmestyring til mikro-enheder« som høreapparater og små headsets, der kan adlyde ordrer og svare på ens spørgsmål.

»Vi har været teknologiske frontløbere inden for høreapparater de seneste 10 år. Og jeg ser stemmestyring som det helt store nybrud inden for lyd. Dér skal GN være trendsætter på vores markeder,« siger Per Wold-Olsen.

Det svære er at få teknologien ind i helt små enheder som et høreapparat eller earplugs.

Per Wold-Olsen, bestyrelsesformand i GN Store Nord

Per Wold-Olsen understreger, at konkurrencen på stemmestyring er hård. Men GN har et afgørende forspring, mener han:

»Det svære er at få teknologien klemt ind i helt små enheder som et høreapparat eller earplugs. Det er vi verdensmester i, og derfor tror jeg, at stemmestyringen kan blive et trumfkort over for konkurrenterne.«

Både Phillips, Samsung og kinesiske selskaber har forsøgt at lave højteknologiske høreapparater uden held. Bl.a. fordi de ikke kunne få teknologien ned i mikro-enheder.

GN’s transformation til et techselskab har sendt tocifret vækst ind i selskabet, der var i store problemer i 00’erne. Især divisionen for headset, GN Audio, skyder af sted og landede i første kvartal en vækst på 36 pct.

Det planlagte fremstød på stemmestyring bliver dog et teknologisk kapløb, som kun kan vindes ved at indgå partnerskaber med techgiganter, mener CBS-professor Jan Damsgaard.

»Det virker oplagt at integrere stemmestyring i høreapparater. Men det vil kræve et tæt samarbejde med techselskaber som Google, Apple eller Amazon, som har brugt 10 år på at udvikle teknologien. Så bliver GN’s opgave at få den til at fungere i meget små enheder,« siger han.

GN indgik sidste år et teknologisk partnerskab med Google, men det er endnu uvist, hvornår de første stemmestyrede produkter kommer fra GN.

Læs også
Top job