Tech

Her er elbilen, der også kan køre på solceller

Den har dog brug for strøm, når der ikke er solskin.

Lightyear One er kun udviklet i prototyper, men forventes at komme på markedet i 2021. Foto: Lightyear

Forestil dig en bil, der kan køre på solceller.

Det er, hvad det hollandske firma Lightyear har gjort. De har nemlig udviklet en - nærmest - solcelledrevet elbil ved navn 'The Lightyear One'. 

Det skriver CNN Business.

Om den virkelig er drevet af solceller, afhænger af, hvordan du kører den.

Bilen har nemlig batterier, der kan oplades med en almindelig oplader og strøm - ligesom en elbil.

Men herudover har den også fem kvadratmeter solpaneler, der kan bruges til at lade batterierne op, så man kan køre på ren solenergi.

Med en times opladning fra solcellerne kan bilen køre ca. 7,5 miles (ca. 12 kilometer). Det er langsomt, hvis man sammenligner med, hvor lang tid det tager at oplade den med strøm, skriver mediet.

Men hvis man parkerer den uden for sit kontor på en solskinsfyldt dag, kan den lade nok strøm op til at køre 60 miles (næsten 100 km), som nok for de fleste er rigeligt.

»Om sommeren i Holland kan du nok undlade at lade den op med strøm i cirka to måneder, hvis du kører almindeligt,« siger administrerende direktør i Lightyear, Lex Hoefsloot, til mediet.

Batterierne i bilen kan holde på energi nok til at køre 450 miles (ca. 730 km), og på en lang tur kan energi fra solen tilføje op til 50 miles (80 km) til et fuldt ladt batteri.

For at holde forbruget nede har virksomheden holdt vægten så lav som mulig ved at bruge lette materialer. De har desuden sat en motor i hvert af bilens hjul for at sikre, at så lidt energi som muligt går tabt.

Virksomheden blev stiftet i 2016, og bilen Lightyear One - som stadig kun er en prototype - er den eneste bil, firmaet har udviklet.

Hvis du vil køre på solskin, kommer det ikke til at være helt billigt.

Firmaet, som har åbnet for reservationer, men som stadig kun laver prototyper - skriver på sin hjemmeside, at bilen koster ca. 150.000 dollars i Holland, som svarer til ca. 1,1 millioner kroner.

Ifølge Ingeniøren kan bilen leveres i 2021.

Læs også