Tech

Færre boligejere og virksomheder har dårlig bredbåndsdækning

93 procent af boliger og virksomheder har mulighed for bredbånd med en downloadhastighed på mindst 100 Mbit.

Det seneste år har langt flere fået bedre dækning i de tre kommuner. For eksempel har 63 procent af samsingerne nu hurtig dækning mod bare 13 procent sidste år. Foto: Christian Klindt Sølbeck

Flere boligejere og virksomheder har fået mulighed for at få hurtigere bredbånd det seneste år.

Det er særligt i områder med ringe dækning, at der har været en forbedring. Det viser en kortlægning fra Energistyrelsen.

93 procent af boligerne og virksomhederne har i år adgang til en forbindelse med en downloadhastighed på mindst 100 Mbit per sekund.

Det er en stigning fra 91 procent i 2018. For fire år siden var tallet 82 procent.

Sidste år var Samsø, Bornholm og Odsherred blandt de fem kommuner med lavest bredbåndsdækning.

Det seneste år har langt flere fået bedre dækning i de tre kommuner. For eksempel har 63 procent af samsingerne nu hurtig dækning mod bare 13 procent sidste år.

I Samsø og Odsherred skyldes udviklingen, at tele- eller energiselskaber har udrullet fibernet. Det har gjort, at flere har adgang til hurtigere internet.

På Bornholm hænger udviklingen sammen med, at staten i 2014 gav 60 millioner kroner til at få hurtigere bredbånd til 7000 adresser på øen. Det projekt er nu afsluttet.

I de nuværende forhandlinger om finansloven for 2020 har regeringen holdt en dør på klem for en forlængelse af den bredbåndspulje på 100 millioner kroner, som de seneste år har sikret tusindvis af danskere bedre internet.

Puljen går til at etablere hurtigere bredbånd i områder, hvor tele- og energiselskaberne ikke ser en økonomisk fidus i at gøre det, fordi der ikke er penge i det.

Ser man på de enkelte regioner, er der i dag bedst dækning i Region Syddanmark, hvor 96 procent af boligerne og virksomheder har mindst 100 Mbit per sekund.

Dækningen er fortsat dårligst i Region Sjælland. Her er tallet på 87 procent.

Læs også