Serier

Forskerhold har skabt en printer, der kan tage nordisk mad til et nyt niveau

Et 30 mand stort forskerhold er ved at lægge sidste hånd på en fødevareprinter, der overgår alle løsninger på markedet.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Det 8. kapitel i Finans' artikelserie "10 idéer, der kan ændre Danmark" handler om fødevareprint med afsæt i et storstilet dansk forskningsprojekt. Foto: Morten Lau-Nielsen

Danmark er for længst blevet anerkendt for sine fine råvarer, sit økologiske snit, sin høje fødevaresikkerhed og sit nordiske køkken i verdensklasse.

Teknologisk set har vi derimod ikke skabt det store på den internationale madscene, men det er et dansk forskerhold nu i færd med at lave godt og grundigt om på.

Fra sommeren 2020 vil en udvalgt patientgruppe på Aalborg Universitetshospital således få tilbudt måltider, der ikke blot printes af en maskine ud fra patienternes individuelle behov og smagspræferencer, men også printes med syv forskellige fødevareblandinger på én gang.

Det kan ingen af de eksisterende løsninger på markedet, hvilket af gode grunde betyder, at det fire år lange projekt med partnere som Arla og DuPont løbende er blevet mere tilbageholdende med at afsløre sine gennembrud.

»Vi har selvfølgelig troet på det hele tiden, men det er jo et ambitiøst projekt, der har kunnet gå galt mange gange undervejs. Nu står vi faktisk og kigger på en prototype, der kan bruges ude i virkeligheden,« siger projektleder Mia Fiilsøe Falkeborg fra Fødevareteknologisk Institut.

Det 30 mand store forskerhold har netop bevæget sig ind i slutfasen af udviklingsdelen. Derfor er der fokus på fødevaresikkerheden, hvilket eksempelvis indebærer, at byggelaboratoriet på Aarhus Universitet er i færd med at reducere antallet af huller og samlinger i maskineriet for at gøre printeren så nem at rengøre som muligt.

»Det er klart noget af det bedste på markedet. Målt på hastigheden og kodningen er vi nok på samme niveau som de førende selskaber på nuværende tidspunkt, men de kan ikke printe med syv forskellige materialer,« fortæller lektor Mogens Hinge fra Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet.

Meningerne om markedspotentialet er imidlertid delte.

Mens detailrådgiver Bruno Christensen tror på teknologiens indtog alle vegne, toprestauranten Alchemist forestiller sig at indkøbe printere for flere hundrede tusinde kroner, og forskere ligefrem ser en metode for sig til at sikre den livsvigtige ernæring på sygehuse, har brancheorganisationen Horesta mere svært ved at se fidusen uden for konditorfaget.

FINANS har sat fokus på 10 banebrydende idéer i 10 af de største brancher. Mød iværksætterne bag idéerne og læs, hvordan de ser på fremtiden i deres branche.

Arla Foods betragter desuagtet projektet som en god investering.

»Ligegyldigt hvordan teknologien kommer til at passe ind i vores samfund, kan vi bruge den viden alle steder i vores forretning,« forklarer research scientist Mikka Stenholdt Hansen.

BRANCHENYT
Læs også