Tech

Googles kunstige intelligens kan spotte brystkræft - og ofte bedre end lægerne

Kunstig intelligens fra Google Health kan være med til at opdage brystkræft tidligere end hidtil og være med til at reducere fejl, viser nyt studie. Håbet er, at det i fremtiden kan bruges som supplement ved diagnosticering og spare samfundet milliarder.

Google Health er også kendt som DeepMind, der tidligere var et selskab under Alphabet, men for nylig blev det lagt under Google.  Foto: Bloomberg photo by Krisztian Bocsi.

Google Health har udviklet et system, der kan identificere brystkræft mere nøjagtigt end radiologer.

Det er den nyeste udvikling, der viser, at kunstig intelligens kan være med til at forbedre tidlig opdagelse af sygdomme bla. ved brug af scanningsbilleder, skriver Financal Times.

I en artikel, der blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature, viste eksperter fra Google Health og universiteter i Storbritannien og USA, at en kunstig intelligens-model reducerede både falske positiver, hvor patienter med urette får at vide, at de har kræft, såvel som falske negativer, hvor sygdommen er til stede, men ikke bliver diagnosticeret.

Ifølge American Cancer Society er det kendt, at screening af mammografier ikke opdager ca. hvert femte tilfælde af brystkræft. Derfor kan brugen af kunstig intelligens ved tidlig diagnosticering spare både en masse bekymringer hos de berørte kvinder, men også spare samfundet milliarder.

Ifølge et studie fra 2015 af Health Affairs kostede falske positiver det amerikanske samfund mere end 4 mia. dollars om året.

Dominic King, der er chef i Storbritannien for Google Health, siger til Financial Times, at resultaterne er »virkelig spændende« og viser, hvordan AI kan bruges til at hjælpe screening for kræft i tidligere faser, når sygdommen er sværere at opdage.

Algoritmen blev testet på identificerede billeder fra næsten 120.000 mammografier i USA og England.

Studiet fandt, at AI-modellen reducerede antallet af falske positiver med 5,7 pct. i USA og 1,2 pct. i Storbritannien, hvor hver scanning kontrolleres af to radiologer. Og den reducerede falske negativer med 9,4 pct. i USA og 2,7 pct. i Storbritannien.

Brugen af kunstig intelligens i lægevidenskaben er allerede under udvikling fra andre teknologiselskaber, og Google Health håber, at man med tiden vil bruge den testede model som supplement ved undersøgelser for brystkræft.

»Det kan bruges som en ”second opinion” eller give et skub til at bruge mere tid på at se på scanningen eller markere eksempler, hvor man har overset noget,« siger Dominic King til Financial Times.

BRANCHENYT
Læs også