Tech

Nyt batteri kan holde din mobil opladet i fem dage

Det nye superbatteri er også mere klimavenligt end traditionelle batterier, og dansk forsker er begejstret.

Nyt batteri opfundet af australske forskere kan angiveligt holde din telefon opladet i fem dage. Foto: Ritzau Scanpix

Du kender det helt sikkert.

Du er på farten og skal bruge din mobil, men du har kun 12 pct. strøm tilbage, så du tør ikke åbne Google maps, for at tjekke, om du er på rette vej.

Og du er nødt til altid at have en oplader med dig, for du ved aldrig, hvornår det lille batteriikon på din skærm bliver rødt eller giver sig til at blinke.

Det kan snart være fortid, hvis man skal tro en gruppe forskere fra Monash University i Australien.

De har nemlig udviklet en nyt superbatteri, der angiveligt kan holde en telefon opladet i 5 dage eller få en elbil til at køre 1.000 kilometer på en ’tank’ (til sammenligning kan en ny Tesla kun køre omkring halvdelen i dag).

Det skriver Videnskab.dk

Forskerne har allerede taget patent på opfindelsen, og i år skal batteriet, der er et såkaldt litium-svovl-batteri, testes i Australien i både biler og i det australske elnetværk.

»Hvis litium-svovl-batterierne succesfuldt kan fremstilles og implementeres i biler og elektriske netværk, kan de overtage en signifikant del af det estimerede 213 milliarder dollar (australske dollar, hvilket modsvarer 980 milliarder danske kroner, red.) store marked for australsk litium,« fortæller en af forskerne bag opfindelsen af batteriet, professor Mainak Majumder fra Monash University, i en pressemeddelelse, som universitet har sendt ud.

Den danske professor Poul Norby fra DTU ENERGY ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har ikke deltaget i udviklingen af det nye batteri men er begejstret for forskernes resultater.

Han tror ikke helt på, at de nye batterier er fem gange stærkere end konventionelle litium-ion-batterier, men, slår han fast overfor Videnskab.dk, så er det også en succes, hvis de bare er to gange stærkere.

En af de store fordele ved de nye litium-svovl-batterier er, at svovl både er ekstremt billigt og findes i store mængder overalt på jorden.

Traditionelle litiumbatterier er derimod lavet af nikkel, kobolt eller mangan, som er svært og ressourcekrævende at hive op ad jorden.

Dermed er de nye batterier også mere klimavenlige end de batterier, vi bruger i dag.

BRANCHENYT
Læs også