Kina klager over Elon Musks kæmpe satellitprojekt: Rumstation tæt på kollision to gange
Elon Musk har foreløbig sendt 1.892 små satellitter op i sit enorme Starlink-projekt. Men den store mængde satellitter er farlige, mener Kina, som har rapporteret om to nær-kollisioner med Kinas rumstation.
Idéen er grundlæggende simpel: 42.000 satellitter i lavt kredsløb om jorden skal give hver lille afkrog på kloden mulighed for hurtigt internet.
Men i praksis er det et kæmpestort projekt, som Elon Musks rumfirma SpaceX har sat i gang, og nu er et nyt problem opstået. Kina har nemlig klaget til FN over Elon Musks satellitter, som de mener er farlige og truer de kinesiske astronauter – eller taikonauter, som de kaldes på de kanter.
Siden april har Kina haft sin egen rumstation i fast kredsløb om jorden - et modstykke til Den Internationale Rumstation, der bliver drevet i et samarbejde mellem vestlige lande, Japan og Rusland. Og på den korte tid i rummet har Kinas rumstation to gange været tæt på at blive torpederet af en af Elon Musks satellitter, skriver Kina i sin klage, mere præcist den 1. juli og den 21. oktober.
Hvad der mere præcist er sket, er ikke blevet undersøgt nærmere af FN endnu.
Den kinesiske rumstation var nødt til at aktivere en funktion, der kan beskytte rumstationen mod sammenstød, skriver Kina i klagen, hvilket betyder, at det var nødvendigt aktivt at flytte rumstationen for at undgå en ulykke.
Det store Starlink-projekt er generelt blevet modtaget med både begejstring for den storslåede vision og tekniske udfordring, som Elon Musk tager livtag med, men også kritik af det enorme antal små satellitter.
Med seneste opsendelse den 18. december er der nu sendt 1.892 satellitter op, et enormt antal i forhold til hvor mange satellitter, der er placeret i omløb gennem historien.
Men det er kun den spage begyndelse på Starlink-projektet, som efter planen skal bestå af 42.000 satellitter i alt.
Konceptet er, at der skal udspændes et så fintmasket net af satellitter i lav bane over jorden, at det altid vil være muligt at få kontakt til en af dem fra jorden. Derfra kan satellitterne så sende internetsignal ’sidelæns’ til andre satellitter i netværket, før det bliver sendt til en station på jorden og det internet, vi kender.
SpaceX har fået tilladelse til at sende de 42.000 satellitter op fra USA’s myndigheder, men der er ikke en samlet regulering af ’trafikken’ i rummet. Indtil nu har antallet af satellitter og andre rumfartøjer også været begrænset, men det har Elon Musk altså ændret på.
Derfor er det et åbent spørgsmål, om de mange satellitter kan ende med at spolere andre projekter og altså potentielt være livsfarlige for de bemandede rumstationer.
Da Finans skrev om Starlink-projektet i 2020, var lektor og satellit-ekspert Jens Dalsgaard fra Aalborg Universitet, noget bekymret over det store antal.
»Set fra min lille pind får jeg en lille smule ondt i maven over, at de vil sende op til 42.000 satellitter op. Der bliver mere trængsel deroppe. Og de vil flyve ned igennem de baner, hvor den internationale rumstation ligger,« sagde han.