Tech

Nordmændene storkøber elbiler som aldrig før

Norge sætter Danmark til vægs, når man sammenligner de to landes appetit på elbiler. Nye tal viser markante forskelle i nysalget af biler.

Elbilerne stormer frem i Norge, mens vi er mere tilbageholdende herhjemme. Foto: AP/Jonas Walzberg

Når det kommer til elbiler, er det efterhånden ingen hemmelighed, at vores naboer mod nord er et skidt foran os.

Norge har shoppet elbiler i ét væk i 2021. Over 6 ud af 10 nyregistrerede biler i 2021 var rene elbiler, viser tal fra det norske Opplysningsrådet for Veitrafikken.

Det skriver E24.

Ser man dybere ind i tallene, er de private forbrugere i Norge endnu bedre til at vælge elbilen til. Her er det nemlig 8 ud af 10 private der har valgt en elbil frem for plugin-hybriden eller den fossildrevne model, mens erhvervslivet ligger på lige under 5 ud af 10. Der er samlet set solgt 171.663 nye personbiler pr. 19. december i Norge. Heraf er 111.771 af dem således elektriske. Det er første gang nogensinde, at tallet når op over 100.000 nysolgte elbiler i Norge.

Herhjemme går det lidt mere trægt med at vælge elbilen til. Pr. 30. november er der solgt 167.565 nye personbiler i Danmark. Af dem er det blot 13 pct. der er elbiler, viser tal fra De Danske Bilimportører.

I Norge er det Tesla der dominerer hitlisten med deres Model 3 som den mest solgte bil i 2021. Og faktisk er det også de elektrisk drevne modeller, der går igen gennem top 10 over de meste solgte modeller, hvor ingen fossildrevne modeller overhovedet optræder. Det er kun plugin-hybriden Toyota RAV4 på tredjepladsen, der ikke er en elbil.

Anderledes ser det ud i Danmark, hvor vi skal ned på en 13. plads for at finde Volkswagen ID.4 - den første elektrisk drevne bil blandt de meste solgte modeller. Den mest solgte model i Danmark i 2021 frem til 30. november er plugin-hybriden Ford Kuga.

En overgang til en bilpark primært drevet af el er dog ikke uden udfordringer. Norsk Elbilsforening estimerer, at der mangler godt 500 hurtigladere i Norge - særligt på to store hovedfærdselsårer mellem de største byer i Norge. Samtidig kan den globale chipmangel og leveringsproblemer sætte en kæp i hjulet på elbilforeningens drømme om 100 pct. andel af nysolgte elbiler om blot få år.

Læs også
Top job