Tech

Anmeldelse: Vi kommer helt tæt på inderkredsen af det ekstreme højre i Norden i dokumentarserien ”Omgivet af fjender”

Frygt og had går hånd i hånd i Viaplay-dokumentarserien ”Omgivet af fjender”.

Det er uhyggeligt at se og høre de synspunkter, der bliver fremført i Henrik Evertssons dokumentar om skandinavisk højreekstremisme “Omgivet af fjender”. Her er dokumentaristen hjemme hos nazisten Eva, der mindes sin lykkelige tid i Hitlerjugend. Foto: Viaplay

Det er mere end skræmmende at se de seks afsnit af Viaplay-dokumentarserien ”Omgivet af fjender”, der tager os med helt tæt på det ekstreme højre i Skandinavien. Skræmmende ikke kun på grund af de synspunkter, der kommer til udtryk hos dokumentarseriens kilder, men også på grund af de bagvedliggende analyser, som eksperterne kvalificeret fremlægger som årsag til, at disse synspunkter verden over vinder frem.

”Omgivet af fjender” er instrueret af norske Henrik Evertsson, der også stod bag ”Estonia” (2020) og ”Rasekrigerne” (2017), og der er tale om et afsindigt grundigt stykke journalistisk arbejde. Hvert af de seks afsnit har sit fokus, og vi kommer således gennem spørgsmål om både ytringsfrihed, fake news, konspirationsteorier og radikalisering, samtidig med at et større billede af sammenhængen mellem disse størrelser males frem. ..

Læs også
Top job