Tech

Hackersag trækker spor til Kina

Hackerangreb mod ministerium kom sandsynligvis fra Kina, konkluderede politiet. Kina afviser.

Artiklens øverste billede

Et af de hidtil mest alvorlige hackerangreb på dansk grund trækker spor til Kina.

Angrebet mod Erhvervs- og Vækstministeriet i april 2012 er det eneste, som Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste offentligt har stemplet som en fremmed magts forsøg på at spionere i Danmark. Tjenesten har dog afvist at sætte navn på landet, men dokumenter, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, viser, at politiet i efteråret 2012 opgav at forfølge sagen, fordi hackerne sandsynligvis kom fra Kina.

Kina beskyldes jævnligt – ikke mindst i USA – for at bruge hackere til både traditionel spionage og industrispionage, og ifølge sikkerhedseksperter, som Jyllands-Posten har talt med, vil det på ingen måde være overraskende, hvis Kina stod bag hackerangrebet mod Erhvervs- og Vækstministeriet.

Det var Rigspolitiets særlige it-enhed Nitec, der foretog den indledende efterforskning i sagen. Nitec konkluderede, at angrebet formentlig var gennemført af »en større gruppe, der teknisk er højt kvalificeret«.

Derudover havde it-specialisterne fundet kinesiske skrifttegn i koden på den software, som det var lykkedes at smugle ind på ministeriets netværk, »hvorfor det må vurderes, at gerningsmanden eller gruppen hidrører fra et asiatisk land, sandsynligvis fra Kina,« hedder det i rapporten.

Sagen blev henlagt

Sagen blev derefter henlagt, fordi det ikke var muligt at finde gerningsmanden.

Den kinesiske ambassade advarer i en e-mail Jyllands-Posten imod at falde for »løgne og trick fra røvere forklædt som politibetjente« og understreger, at beskyldningerne mod Kina er grundløse og udokumenterede.

Forsvarsministeriet vil ikke svare på, om Danmark har konfronteret de lande, som efterretningstjenesten mener står bag hackerangreb mod danske myndigheder og virksomheder, men udenrigsordfører Søren Espersen (DF) vil nu kræve svar fra regeringen i sagen om Erhvervs- og Vækstministeriet:

»Jeg er ikke overrasket over, at sådan noget foregår. Det sker ustandseligt. Men hvis vi bliver opmærksomme på det, så synes jeg også, at vi må protestere. Det går jeg også ud fra, at vi har gjort,« siger Søren Espersen, der nu alligevel vil tage sagen op i Udenrigspolitisk Nævn.

Chefen for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, siger, at tjenestens vurdering af truslerne om statssponsorerede hackerangreb bygger på »solid viden grænsende til fakta«.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.