Nordkorea om hackeranklager: Vent og se
Talsmand for det nordkoreanske styre vil ikke afvise hackerangreb.
Los Angeles
Det amerikanske forbundspoliti, FBI, udsendte mandag en advarsel til landets virksomheder. Virksomhederne skal i den kommende tid være opmærksomme på mulige hackerangreb mod følsomt software, lød advarslen.
FBI har udsendt sin advarsel umiddelbart efter, at et af verdens største filmproduktionsselskaber, Sony Pictures Entertainment, i sidste uge blev udsat for et omfattende angreb, hvor interne mailsystemer blev ødelagt og fem højtprofilerede film stjålet.
Ifølge den besked, som hackerne efterlod til Sonys ansatte efter angrebet, skulle det være en gruppe ved navn Guardians of Peace, Fredens Beskyttere, som stod bag angrebet. Alligevel har interessen samlet sig om det nordkoreanske styre i forbindelse med efterforskningen af hackerangrebet.
I modsætning til de fleste andre nationer, der stod over for så alvorlige anklager, så har Nordkorea tilsyneladende ikke travlt med at benægte sin involvering i angrebet, der skete 24. november.
"Jeg beder pænt om, at I venter og ser," sagde en talsmand for den nordkoreanske FN-mission tidligere tirsdag, ifølge den engelske avis The Guardian.
Den nordkoreanske talsmand havde dog inden det kryptiske svar sagt, at "fjendtlige magter" altid beskyldte Nordkorea for alting.
I filmens hovedroller ses komikeren Seth Rogen og hans gode ven, den tidligere Oscar-nominerede skuespiller James Franco, der tidligere har lavet komedier sammen. Filmen har premiere i Danmark 2. april 2015.
Indspilningen af denne film skulle altså være motivet til, at Nordkorea ville orkestrere et hackerangreb imod selskabet. Og ifølge eksperter, som The Guardian har talt med, skulle det ikke være usandsynligt, at styret i Pyongyang kan have været bagmand til angrebet i november.
Nordkoreanerne lovede da også allerede i sommer, da filmens plot blev offentlig kendt, at landet ville reagere, hvis ikke den amerikanske regering skred ind over for Sony.
I et brev til FNs generalsekretær Ban-Ki-moon kaldte Nordkoreas FN-ambassadør filmen for en krigshandling.
"Det er den den mest utilslørede støtte til terrorisme samt en krigshandling," skrev Ja Song-nam og lovede samtidig, at det nordkoreanske svar ville blive resolut og nådesløst.
Ifølge eksperterne bærer november-angrebet desuden mange ligheder med et storstilet angreb imod sydkoreanske banker og landets to største tv-stationer i 2013. Her blev nordkoreanske hackere også beskyldt for at stå bag. Ifølge The Guardian er det en generel opfattelse, at det nordkoreanske styre har en hackerenhed, der kan lancere sådanne angreb rettet imod landets fjender.
Indtil videre er der dog ingen håndfaste beviser, der entydigt peger mod en bestemt mistænkt, sagde FBI tidligere tirsdag.