• Opdateret 11/12/2014 kl. 13:52
Tech

Hurra - vi bliver hacket!

Virksomheder bør slække på kontrollen, byde velkommen og tage ved lære af hackerne, lyder det fra danske it-forskere.

Artiklens øverste billede
Der er meget at lære fra hackerne, hedder det fra to danske it-forskere.

Hackere er mere end skurke og tyve. Langt mere.

Faktisk hacker langt størstedelen i den gode sags tjeneste, lyder det fra to danske it-forskere, som har kulegravet 25 års korrespondance i et af verdens største hacker-fællesskaber.

Derfor opfordrer de nu lovlydige virksomheder at samarbejde med hackere i stedet for at modarbejde dem.

Der er nemlig meget at lære, lyder det.

»Hackerfællesskabet fremstår som en resultatorienteret og kreativ kultur, der er optaget af ambitiøse mål og af at vinde ved at konkurrere med hinanden og med andre hackergrupper. I hackerkulturen er det evner og bedrifter, som giver magt, prestige og indflydelse. Der er ikke noget formelt hierarki. Det er også en kultur, som sætter pris på diskretion og på fleksibilitet. En af de ting, som overraskede os, var hvordan hackere benytter egne standarder til at fremme kvaliteten i kreativitet og innovation,« siger ph.d.-stipendiat Frank Ulrich fra Aalborg Universitets Institut for Datalogi og fortsætter:

»Det kunne virksomheder lære meget af, fordi kvaliteten i standarderne er helt i top, idet den del af hackerverdenen er ekstremt konkurrencepræget.«

»Samarbejd!«, lyder den enkle opfordring.

»Det bedste at gøre, hvis folk for eksempel "jailbreaker" ens produkter, er at samarbejde med dem. Sony sagsøgte, og det resulterede i en hævnaktion. En magtdemonstration fra hackerne, som vil vise, at det er dem, der bestemmer,« siger Frank Ulrich.

Han mener, at virksomheder i stedet bør udfordre den generelle adfærd, hvor man gemmer sig bag sikkerhedsmure og hemmeligholdelse, og åbne op og se fordelene i at lade idéer og produkter blive hacket.

Den vil it-sikkerhedsekspert fra CSIS, Peter Kruse, gerne være med på. Men at lære fra hackere kommer meget an på definitionen af, hvad en hacker er, siger han.

»Traditionelt er hackere nogen, der slår tingene i stykker og bygger dem op igen, og som samtidig har et dybt kendskab til branchen, og det de beskæftiger sig med. De designer kode, modellerer kode og forsker i kode. Dem er der ingen grund til ikke at samarbejde med,« siger han. Han understreger dog, at CSIS på ingen måde vil samarbejde med kriminelle såkaldt "black hat" hackere, og at virksomheden ikke støtter "hacktivisme" i den form, at det bryder med dansk lovgivning.

Men lovbrydende hackere er en minoritet, hedder det fra Frank Ulrich.

Han peger på eksempler på virksomheder, der har vovet at bryde med vanetænkningen og ladet hackere lege med deres teknologi. Lego oplevede eksempelvis, at softwaren til deres Mindstorms-robotter blev hacket efter lanceringen. Her brød Lego med vanetænkningen og indså i stedet, at potentialet var større ved at samarbejde med hackerne.

Resultatet blev ifølge Frank Ulrich et bedre produkt, en loyal kundebase og i sidste ende større omsætning.

Ligeledes peger han på den amerikanske software-gigant Valve, der bl.a. står bag computerspillet Half-Life. Som nogle af de første åbnede virksomheden op for "modding" af sin software. Noget, der ifølge Frank Ulrich skabte stor værdi for hele det fællesskab af fans, der omgiver virksomheden og dets produkter.

Hackerkulturen spænder over en lang række forskellige scener. Der er for eksempel dem, som angriber sikkerhedssystemer, andre er softwarepirater, nogle er fildelere, andre digitale kunstnere, så er der hacktivisterne, open source udviklerne osv.

Fælles for dem alle er som oftest en dyb foragt for autoriteter, og en holdning om at information skal være fri, hedder det fra Frank Ulrich.

»Folk, der bryder ind for at stjæle information, er typisk ondsindede black hat hackere. Men de har ikke meget med den normale hackerkultur at gøre. Selv dem, der laver piratkopiering, er sådan set bare små specialiserede celler, der konkurrerer med hinanden om at knække koder og få det ud hurtigst muligt,« siger Frank Ulrich.

Han betegner hackere, der eksempelvis jailbreaker telefoner eller "modder" software som såkaldte "white hat" hackere - folk, der bryder ind, for eksempelvis at hjælpe med et i deres øjne tydeligt sikkerhedsproblem eller for at forbedre en proces. Med et andet ord: For at innovere produktet. Det kaldes "Outlaw Innovation":

»Pointen er, at virksomheder kan vælge at tjene penge på at samarbejde med hackere, eller de kan vælge at hackere bryder deres kode og gør det, de har lyst til alligevel. For eksempel gik Microsoft ud og sagde, at Xbox 360 ikke kunne hackes, hvilket blot motiverede hackerne endnu mere,« siger Frank Ulrich.

Han mener ikke, at virksomheder blot skal lade hackere stjæle løs, eller lade kreativiteten gå amok. Men en form for planlagt indre rebel-virksomhed, hvor det er okay for ansatte at udfordre eksisterende forretningsdogmer ved at udforske nye muligheder, tage chancer og forfølge idéer med en iværksætteragtig ihærdighed er en god ide, lyder det fra it-forskeren.

Projektet er udført i samarbejde med lektor Sune Dueholm Müller fra Institut for Marketing og Organisation på Aarhus Universitet. Sammen har de udført en kulturel profil over hackerne ved bl.a. at grave sig gennem 25 års kommunikation i et hacker-fællesskab.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.