Google prøver igen: Duo skal vinde markedet for video-telefoni tilbage
Med en ny app til video-samtaler forsøger Google nu at komme tilbage i kampen om at blive fremtidens foretrukne beskedtjeneste. I dag har Facebook, Apple og Microsoft taget en stor del af kagen.
Selvom Google kontrollerer verdens mest udbredte styresystem – Android – har selskabet ikke haft held med sine chat-tjenester.
Det skal to nye produkter rette op på, og den første er nu blevet lanceret: Google Duo, en simpel app til videosamtaler, og ikke noget andet.
Duo kommer til både Android og iPhone, men ikke på nogen andre platforme. Dermed er det for eksempel ikke muligt at bruge sin bærbare computer til en Duo-samtale.
Google har i mindst seks år haft Google Talk, som senere blev til Google Hangouts, og her kan man kommunikere på alverdens måder, inklusiv video-samtaler og sågar gruppe-video-snak. Men Hangouts har trods sin faste plads på alle Android-telefoner ikke opnået samme popularitet som konkurrerende tjenester.
Apple-folket har Facetime, som kun virker på Apples egne produkter. Microsoft købte Skype, som i dag følger med på mange Android-telefoner. Og Facebook har Messenger og købte sig til WhatsApp. Faktisk har Google tidligere været ude med snøren for at få bedre fat i besked-markedet og ville købe WhatsApp for ti milliarder dollars. Men Facebook overbød og endte med at betale hele 19 milliarder dollars for WhatsApp i 2014.
Nu forsøger Google altså med en frisk start med Duo, der ikke er koblet til Hangouts og faktisk slet ikke kræver en konto hos Google, men blot et telefonnummer.
Om det lykkes Google at få folk til at bruge Duo i stedet for Facetime, Skype eller Messenger afhænger meget af netværkseffekten, altså om Duo når en kritisk masse af brugere, hvor det begynder at give mening at bruge den, fordi venner og familie også gør det. Her er Googles bedste våben, at selskabet stadig kan bestemme suverænt, hvilke apps der skal ligge på de officielle Android-telefoner.
Duo er holdt helt simpelt, men rummer en ny funktion: Knock knock (’banke banke på’). Her får modtageren mulighed for at se video af den, der ringer, inden man beslutter, om det er værd at besvare opkaldet. Meningen er, at modtageren kan se, om det for eksempel er et opkald fra en vild fest eller en afslappet sofa-snak.
Google holder fast i Hangouts, som nu i stedet skal målrettes erhvervssegmentet. Senere følger endnu en ny besked-tjeneste, Allo, som ligesom Duo blev præsenteret i maj måned på Googles konference I/O.
Selvom besked-tjenester umiddelbart kan virke usexede og med begrænsede muligheder for at tjene penge på for eksempel reklamer, ser it-analytikere dem som vigtige hjørnesten i fremtiden. For eksempel er Facebook begyndt at bruge Messenger som en kanal mellem virksomheder og kunder, for eksempel ved køb af en flybillet. De 700 mio. jævnlige brugere af Messenger kan dermed blive et 'produkt', som Facebook kan sælge nem adgang til.
Den nye Knock knock-funktion, hvor man ser video fra opkaldet, inden man svarer, er blevet hovednummeret i Googles reklame for Duo.