Ny teknologi kan give din smartphone dobbelt så langt batteri-liv
En ny, lovende teknologi til lithium-batterier kan levere dobbelt så meget strøm til en smartphone som batterier i dag. Nu er de første batterier på vej på markedet.
Selvom Apple, Samsung og de andre producenter af smartphones slår knuder på sig selv for at vride mest mulig brugstid ud af batteriet i telefonen, skal de fleste smartphone-ejere stadig trækkes med en daglig opladning eller det, der er værre.
De lithium-ion-batterier, som er standard i alt fra telefoner til Tesla’er i dag, har nemlig ikke udviklet sig ret hurtigt, i forhold til resten af teknologiverden. Men nu er der håb om nye tider.
Det amerikanske firma SolidEnergy Systems er ved at være klar til at lancere de første markedsmodne batterier af en helt ny slags, som kan rumme den dobbelte mængde energi på samme plads, sammenlignet med dagens lithium-ion-batterier. Det skriver det tekniske universitet MIT’s eget blad, MIT News.
SolidEnergy blev nemlig født på det prestigefyldte universitet, efter et gennembrud i batteriforskningen, og siden 2012 har forsker og direktør for firmaet, Qichao Hu, arbejdet på at gøre teknologien klar til brug i praksis.
Nu er de første batterier af den nye slags ved at være klar til salg, i første omgang til brug i droner, hvor vægt er helt afgørende. Det sker til november, og i begyndelsen af 2017 vil der også komme batterier til smartphones og smarte ure som for eksempel Apple Watch. Året efter vil det også være muligt at fylde elbiler op med disse batterier og dermed fordoble rækkevidden, ifølge Qichao Hu selv.l
Prisen de nye, højtydende batterier er dog endnu ukendt og vil naturligvis være ret afgørende for udbredelsen.
SolidEnergy demonstrerede sidste år et batteri til en iPhone 6-telefon, der ganske rigtigt gav dobbelt så lang batteritid. Den bedrift fik investorerne til at komme til lommerne, og i alt har selskabet modtaget 109 mio. kr. i venture-kapital.
Batterierne er også udviklet, så de kan produceres med nogenlunde samme udstyr som i dag bliver brugt til at skabe lithium-ion-batterier. Det var lidt af en tilfældighed og skyldtes, at SolidEnergy blev grundlagt samtidig som A123 – et andet, nyt batterifirma med rødder i MIT-universitetet – var gået konkurs. Dermed kunne SolidEnergy låne det produktionsapparat, A123 havde udviklet.