E-handlens oversete storebror er et vækstlokomotiv i fuld fart
Potentialet i elektronisk samhandel er kæmpestort, og vi har kun set begyndelsen, vurderer Deloitte.
Elektronisk samhandel mellem virksomheder er godt på vej til at blive Danmarks helt store vækstmotor.
Det vurderer Deloitte på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik.
»Når vi taler om e-handel, tænker de fleste typisk på traditionelt salg over nettet, som jo også er i vækst, men den elektroniske samhandel mellem virksomheder vokser faktisk mere. Man kan næsten sige, at EDI er den oversete storebror, som i mange år har stået i skyggen. Men omfanget og potentialet er enormt,« siger e-handelsekspert i Deloitte, Christian Sanderhage.
EDI er et sæt fælles it-standarder, der giver virksomhederne mulighed for at kommunikere med hinanden alene gennem it-systemer. Således kan man digitalisere alt fra ordreafgivelser og fakturaer til følgesedler og varekataloger, hvilket sparer virksomhederne for en masse besvær.
Mens næsten hver fjerde virksomhed med mindst 10 ansatte har omsætning fra websalg, er EDI-salg mindre udbredt og findes ifølge Danmarks Statistik kun i hver tiende virksomhed.
De danske virksomheder kan høste flere fordele ved at investere mere i elektronisk samhandel, mener Christian Sanderhage. Det kan bl.a. hjælpe virksomhederne til at klare sig i den internationale konkurrence.
»Der er ingen tvivl om, at der er mange penge at spare ved at digitalisere sine salgskanaler og dermed overflødiggøre en lang række manuelle arbejdsgange. Det gælder ikke bare på det danske marked. Virksomheder over hele verden benytter EDI-standarderne. Det er i mange tilfælde den direkte adgang til det internationale marked,« siger Christian Sanderhage.
EDI-salget er særligt stort inden for industrien. På tværs af brancher lå 98 pct. af den samlede EDI-omsætning i 2015 inden for industri samt handel og transport, skriver Danmarks Statistik.
De danske virksomheder hentede samlet set 23 pct. af deres salg gennem EDI-handel og websalg i 2015. I 2014 var andelen 19 pct., mens den i 2012 lå på 16 pct.