Tech

Danmarks internet er blevet markant hurtigere

Dataglade danskere fik i slutningen af 2016 en enorm forbedring i hastigheden, viser global måling. Dermed rykker Danmark op i verdenseliten.

Foto: Colourbox

Der skal nok være nogle danskere på landet, som må nøjes med internet gennem en lang, ustabil telefontråd, som ikke kan genkende billedet.

Men målt i gennemsnit er Danmark altså blandt de allerbedste lande i verden at være storforbruger af Netflix-serier og Youtube-video.

Ifølge en måling fra internetselskabet Akamai er Danmark nemlig nu rykket fra en 11. plads til en 6. plads globalt, målt på hvor hurtige netforbindelser, danskerne har købt. I Danmark blev resultatet i fjerde kvartal af 2016 en hastighed på i gennemsnit 20,7 megabit pr. sekund, og dermed blev Danmark undersøgelsens højdespringer.

Hastigheden blev nemlig på bare et kvartal forbedret med hele 25 pct., så vi nu kan give baghjul til blandt andet Finland og Singapore, som ellers tidligere har været foran Danmark.

Dog klarer Norge og Sverige sig stadig bedre end Danmark, med en global 2. og 3. plads, mens Sydkorea beholder sin førsteplads med hastigheder på 26,1 megabit pr. sekund. Derudover er kun Hong Kong og Schweiz foran Danmark.

Kilde: State of the Internet Q4 2016

De danske internetforbindelser har blandt andet nyt godt af store opgraderinger hos TDC og Yousee, så det for eksempel blev muligt at skrue kraftigt op for hastigheden på Yousees kabel-tv-netværk, op til 1.000 megabit pr. sekund. Også de klassiske telefonkabler af kobber, som en del husstande stadig bruger til internet, kan med brugen af ny teknologi få et boost, har TDC tidligere meldt ud.

Mens den officielle statistik over danskernes internethastigheder fra Energistyrelsen er sammensat af indrapporterede tal fra teleselskaberne, er Akamais tal baseret på målinger af, hvor hurtigt det går, når danskerne henter data fra Akamais servere. Firmaet lever nemlig af at servere indhold på nettet og står for eksempel for streaming af DR's programmer. I alt distribuerer Akamai globalt mellem 15 og 30 pct. af alt indhold på nettet, oplyser selskabet selv.

Firmaet udgiver en gang i kvartalet rapporten State of the Internet, der viser udviklingen i internethastigheder globalt.

Læs også
Top job