Tech
0

Dansk firma hjælper hackere med at tjene penge

It-kriminelle er ikke de eneste, der tjener penge i WannaCry-angrebet. Flere virksomheder høster betydelige summer ved at assistere folk med at betale løsesummer til it-kriminelle.

Virksomheden CryptoUnlock lever af at assistere folk med at betale løsesummer til it-kriminelle. Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein

Mens resten af verden har været påvirket af det massive hackerangreb 'WannaCry', hvor bl.a. hospitaler, ministerier, bilfabrikker og universiteter er blevet sat ud af spil, er der virksomheder, som tjener godt på denne type angreb.

Sådan fungerer ransomware-angreb
  • It-kriminelle sender en virus f.eks. gennem et link i en mail, der krypterer og kidnapper data, for bagefter at kræve en løsesum for at give adgang til filerne på computeren igen.
  • Det bliver kaldt for den absolut største trussel inden for cyberangreb.

De såkaldte ransomware-angreb er den absolut største trussel inden for it-kriminalitet, fortæller Leif Jensen, nordisk direktør i sikkerhedsvirksomheden Kaspersky.

Men flere virksomheder har set deres snit til også at høste en god sum penge på den hurtigstvoksende it-kriminalitet ved at tilbyde en service, hvor de assisterer og rådgiver folk, der har været udsat for et ransomware-angreb, i at betale løsesummer til it-kriminelle.

Der bliver betalt ransomware hver eneste dag, og der bliver betalt rigtig store summer.

Joakim Ousager, medejer af CryptoUnlock

Det er bl.a. den danske virksomhed CryptoUnlock, der siden 2014 har assisteret omkring 100 kunder i at betale løsesummer ved it-afpresning.

»Vi har fået et par henvendelser efter WannaCry-angrebet, hvor vi har snakket frem og tilbage. Hvis folk kan tåle at miste deres data, råder vi dem til ikke at betale, men ellers hjælper vi dem. Vi tilbyder en sikker og hurtig løsning, der tager 20-30 minutter,« siger Joakim Ousager, der er medejer af virksomheden.

Fra flere eksperter lyder der dog en klar advarsel om, at man ikke bør betale løsesum.

»Når man betaler løsesum, understøtter man de it-kriminelles forretning, da flere penge betyder, at de har råd til at ansætte flere og fortsætte med it-afpresning,« siger Henrik Kramshøj, der er it-sikkerhedsekspert.

Det kan dog være svært for virksomheder og borgere at vurdere, om de skal bukke under for it-afpresningen. Peter Kruse, it-sikkerhedsekspert ved CSIS Security Group, fortæller til Jyllands-Posten, at virksomheder og borgere er blevet taget som gidsler i et digitalt våbenkapløb ved WannaCry-angrebet.

Men hvorvidt man så kan tillade sig at udnytte en sårbar situation til selv at tjene penge, er der delte holdninger om.

»Jeg vil ikke sige, at vi deltager i it-afpresning. Det er folk, der vil betale ligegyldigt hvad. Men det er lidt en gråzone. Vi er dog ikke den eneste virksomhed, der gør det. Der bliver betalt ransomware hver eneste dag, og der bliver betalt rigtig store summer,« siger Joakim Ousager.

BRANCHENYT
Læs også