Tech

Her stiller de på uret

Kun i omtrent hvert tredje land drejer folk på uret to gange årligt.

Det er igen blevet tid til at stille uret tilbage til normaltid, populært kaldet vintertid, og mange vil nok glæde sig over en times ekstra søvn. I hvert fald i vores del af verden.

Brugen af sommertid er nemlig et overvejende europæisk fænomen. Kun i Europa drejer hovedparten af landene på deres ure to gange om året.

De første lande, der indførte brugen af sommertid, var Det Tyske Kejserrige og Østrig-Ungarn i 1916. Da Første Verdenskrig var på sit højeste, håbede man herved at kunne spare energi ved at udnytte dagslyset bedre.

Effekten er imidlertid omstridt. Adskillige undersøgelser har gennem årene slået fast, at energibesparelsen i bedste fald er minimal.

Alligevel har en lang række andre lande overtaget idéen, og også Danmark har indført sommertid ad flere omgange, senest i 1980.

Omkring ækvator er dagenes længde mere konstant hen over året, hvorfor mange lande i Afrika og Asien aldrig har indført eller atter har afskaffet sommertid.

Senest har blandt andet Tyrkiet besluttet at droppe tidsomstillingen. Siden marts 2016 har tyrkerne brugt sommertid året rundt.

BRANCHENYT
Læs også