Tech

Mobilbetalingskrigen raser: Her er den dyreste løsning

De tre foretrukne mobilbetalingsløsninger er i skarp konkurrence, men Apple Pay er dyrest.

Mens betalingskrigen raser, viser det sig, at Apple Pay er dyrere end det kontaktløse dankort og Mobilepay. Arkivfoto: Imaginechina via AP

Da Apple for nylig lancerede sin mobile betalingsløsning i Danmark, blev det mødt af flere kritikere.

Konkurrenten Mobilepay beskyldte Apple Pay for uretfærdig konkurrence, mens supermarkedsmastodonten Coop var ude og fraråde danskerne at bruge Apple Pay, da organisationen mente, at gebyrerne var for høje.

Nu viser det sig, at Apple Pay faktisk ér den dyreste mobilbetalingsløsning i Danmark.

Det viser tal baseret på dankortets og MobilePays gebyrer samt Tellers clearingpriser for internationale kort.

Når man betaler med Apple Pay, betaler man i virkeligheden med Visa eller et andet kreditkort som bl.a. Mastercard Kredit. Det betyder, at man kan sidestille Apple Pay med disse kort, da det endnu ikke er muligt at tilknytte et dankort til den nye mobilbetaling.

Hvis man tilknytter sit Visa/dankort til Apple Pay, vil man derfor kun betale med Visa-delen af kortet, der er et debetkort. Derfor vil en Apple Pay-kunde betale 1 pct. i gebyr ved hver handel, der foretages. Altså fem kroner i gebyr, hvis man køber for 500 kroner.

Hvis man har tilknyttet sit Mastercard-kreditkort vil gebyret stige til 1,29 pct.

Dermed vil det være billigere at betale med det kontaktløse dankort eller Mobilepay, hvor Mobilepay oftest er den billigste løsning, der tager 0,3-0.75 kr. pr. transaktion afhængigt af transaktioner i en given butik.

Tallene falder passende sammen med de seneste meldinger fra Dansk Supermarked og Coop, som for nylig frarådede sine kunder at bruge Apple Pay.

»Det kan sagtens være, at en app er gratis for kunden at hente, men hvis hele strukturen omkring den er dyr, vil det i sidste ende også være dyrere for kunden at handle,« har kommunikationskonsulent hos Dansk Supermarked, Kasper Reggelsen, tidligere udtalt til Finans.

Det skal dog nævnes, at gebyrerne ikke automatisk vil falde tilbage til forbrugerne, da nogle butikker kan vælge at påtage sig gebyrerne, som en ekstra service til deres kunder.

Samtidig vil en ny EU-lovgiving, der træder i kraft den 1. januar, betyde, at butikkerne ikke længere må lade kunderne betale betalingsgebyrerne på både kort og mobilbetaling. Dermed vil de højere gebyrer forbundet med Apple Pay blive udlignet.

Flere kritikere har dog anført, at hvis betalingsgebyrerne bliver tilstrækkelig høje, kan det til gengæld betyde en generel prisstigning på produkter.

Apple er blevet forelagt sagen, men er endnu ikke vendt tilbage med en kommentar. 

Indtil da vil betalingskrigen rase videre, hvor Visa senest har lanceret en mobilbetaling med navnet Visa Direct. Tiltaget er dog så nyt, at Visa endnu ikke har afsløret, hvordan gebyr-politikken kommer til at være på deres konkurrent til Mobile Pay og Apple Pay.

BRANCHENYT
Læs også