Tech

Ny rapport: Elnettet er særlig udsat over for hackerangreb

Elnettet er mest udsat for hackerangreb, konkluderer ny rapport. Cybertruslen er voksende, advarer Energistyrelsen.

Artiklens øverste billede
Rapporten advarer særligt mod, at elnettet kan være det første led i en såkaldt kaskadevirkning, der kan sprede sig som ringe i vandet og ramme andre systemer. Arkivfoto: Thanassis Stavrakis

Elnettet er mest sårbart over for cyberangreb, da nedbrud i elsektoren vil have de største konsekvenser for samfundet.

Det konkluderer en ny rapport fra PricewaterhouseCoopers, der har klarlagt konsekvenser og risikoområder ved fremtidens hackerangreb.

Den internationale revisions- og konsulentvirksomhed advarer særligt mod, at elnettet kan være det første led i en såkaldt kaskadevirkning, der kan sprede sig som ringe i vandet og ramme andre systemer, inden man har fået sikret elnettet igen.

»Casestudier fra andre typer katastrofer har vist, at der sker en kaskadevirkning, der ofte starter med tab af strøm - og at mange systemer bliver påvirket øjeblikkeligt eller inden for en dag. Det betyder, at der kun er kort tid til at nå at løse det indledende problem, før det rammer andre systemer,« står der i rapporten.

Video: Hackerangreb på ukrainsk elnet.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

I dag er mange forskellige enheder i elværket koblet op til internettet, og det er med til at forøge truslen, mener direktør René Kappelgård fra Net1, der bl.a specialiserer sig i at lave sikkerhedsløsninger til elforsyningsselskaber.

»De steder, hvor det er muligt, vil hackerne prøve at komme ind. Næsten alt er koblet op til nettet, helt ned på elmåler-niveau og hele vejen gennem elnettet,« siger han.

Der findes allerede flere eksempler på cyberangreb, der har været målrettet elnettet. I 2015 oplevede det ukrainske elnet et angreb, der betød, at en operatør i et kontrolcenter bare måtte se til, mens en hacker prøvede at lukke strømforsyningen for 230.000 mennesker.

I 2015 i Danmark oplevede NRGI også et hackerangreb, der dog slog fejl.

På trods af konklusionen i den nye rapport, mener Energistyrelsen dog ikke, at rapporten gælder for danske forhold, da den har et internationalt perspektiv. Det danske elnet er meget anderledes opbygget end f.eks. det amerikanske, lyder det fra myndigheden. 

Ikke desto mindre ser styrelsen med stor alvor på den voksende risiko for hackerangreb.

»Cybertrusler er i de seneste år blevet alvorlige trusler for det danske samfund, og det bliver derfor stadig vigtigere, at vi styrker it-sikkerheden i el- og naturgasforsyningen. I takt med at vores produktions-, forsynings- og handelssystemer digitaliseres, bliver energiselskaberne og vores infrastruktur mere sårbar,« skriver Energistyrelsen i en mail til Finans.

Styrelsen pointerer desuden, at PwC lavede en undersøgelse for Energistyrelsen af it-sikkerheden blandt virksomheder i el- og naturgassektoren i Danmark i 2015. Den konkluderede, at »sikkerhedsniveauet var fornuftigt, men kunne forbedres.«

Den 1. juni trådte en ny lov i kraft, der forpligter danske virksomheder i el- og naturgassektoren til jævnligt at vurdere egne risici og sårbarheder i deres it-systemer.Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.