Weekend

Det store comeback for østrigsk vin

Skandale er afløst af international succes, og nu vil stadig flere godt vedkende sig, at de drikker vin fra alpelandet. Der tænkes også stort i forhold til de ydre rammer.

En del af Østrig er vinland, også på grænsen til hovedstaden Wirn. Foto: Kim Vadskær

1985 blev et annus horribilis for østrigsk vin, da det kom frem, at nogle vinbønder havde tilsat frostvæske for at søde deres vine. Den slags sælger ikke, så østrigsk vin forsvandt duknakket fra verdens vinkort. Først omkring årtusindskiftet lykkedes det faktisk rigtigt at vende skuden igen. Særligt de hvide vine er i de seneste år blevet rost til skyerne i internationale tidsskrifter og har fundet vej til vinkortene på verdens toneangivende restauranter.

I Østrig er vinen imidlertid ikke kun et spørgsmål om smag og kvalitet. Vin handler også om identitet og om forskellige former for kultur på flaske. Vin er et billede på det østrigske kulturlandskabs spændvidde...

Læs også