Weekend

Nørdede vin-noter: Châteauneuf-du-Pape 2015

Châteauneuf-du-Pape hører til danskernes absolutte yndlingsvine, og 2015 er en mandig årgang der passer godt til det kolde nord. Her er omkring 100 vine fra årgangen bedømt.

Vejen til den gode vin. Vinene fra Châteauneuf-du-Pape har gennem de seneste tyve år vundet status og berømmelse, og for mange mennesker vil vejskiltet her få munden til at løbe i vand. Foto: Niels Lillelund

Vinmagerne i Châteauneuf-du-Pape havde ventet på denne årgang. 2013 var meget vanskelig grundet manglen på den sødmefulde, rige grenache, som mange steder betød hårde, kantede vine, der i nogen grad savnende den provencalske charme, vi kender og elsker. Den var der til gengæld masser af i den liflige årgang 2014, som til gengæld var lettere i stilen, som derfor vil komme til at stå i skyggen af 2015 og 2016, fordi verden uanset hvad der fortælles stadig efterspørger kraftig vin.

Tag ikke fejl, personligt elskede jeg 2014, men rå kraft er for mange en forventning, ja, et krav, når vi taler om vine fra Châteauneuf-du-Pape, som hører til danskerne absolutte yndlingsvine – vi skal have noget at stå imod med i foråret.

Det får vi med årgang 2015, som er aktuel på hylderne. Det er en kraftig, mandig årgang, som vil tiltale mange; det er ægte sydlige vine, som de fleste forventer sig. Man vinmagere sammenligner med årgang 2007, men synes også, der er elementer af årgang 2005; mange vine er ganske lukkede og forknytte i deres ungdom.

Sommeren var varm og tør, og da regnen kom i august, var den mere end velkommen; på det tidspunkt kunne man allerede se tegningen til ret alkoholiske vine, men det blev reddet på stregen, og de bedste vinmagere har skabt ganske skarpt skårne vine. De kølige nætter i august gjorde godt for grenache og mourvèdre, oftest de væsentligst bestanddele i en klassisk chateauneuf-du-pape.

Årgangen var dog ikke uden vanskeligheder. Grenache modnedes langsomt i de nordlige dele af appellationen, og ikke alle havde det lige let. ”Vi var især på vagt over for tørre tanniner,” forklarer Philippe Guigal, der som vinkøbmand smager i tusindvis af prøver til brug for at sammenstikke sin vin côtes-du-rhône.

De tørre tanniner kan også genfindes i nogle af vinene fra Châteauneuf-du-Pape dette år, og visse af vinene er ret markeret af høj alkohol. Men i de bedste er der både mineraler og en vis kølighed, og der er mange potentielt længelevende vine imellem. Hvis man er samler, bør man nok drikke sine 2014’ere, mens man venter på 2015, som ofte har brug for at ligge lidt.

Nedenstående smagenoter stammer fra flasker sendt direkte fra producenterne. De er bedømt efter 100 point skalaen. Alle vine er smagt over flere dage for at få så nuanceret billede som muligt.

 

Alain Jaume, Domaine Grand Venour, Les Origines (92+) Masser af koncentreret kirsch, men balancen er god, meget bedre end den var i gamle dage på dette domaine. Både lethed og mineralitet i vinen, ganske saftig stil, fadet synes integreret, afslappet vin.

Alain Jaume, Le Miocène (92+) Kraftig sag, ganske tung af alkohol, men den holder balancen, trods strejf af figen og rom-rosin. Fin lokal karakter. Meget koncentreret vin, der bestemt vil vinde ved lagring

Château Fargueirol (91) Rund og saftig, men også med en fin og fast rygrad, som vil sikre den på distancen. Frugten er mørk, gode mineraler her og ganske faste, men ikke uvenlige tanniner.

Château Fargueirol Cuvée St. Antonin (92+) Rig, blød og lækker, grenache galore her; likøragtig tæthed til slut, men vinen er hverken tung eller brændt – denne her bliver meget flot om nogle år ...

Château Fortia (90+) Mineralsk, stenet, tæt, kølig. Man kan godt nærme sig nu, men tiden vil forlæse flere lag og give en blødere, bredere karakter. Topper først om ti år, tror jeg.

Château Fortia Cuvée Baron (91+) Umiddelbar og saftig. Frugten er mørk og ganske massiv, men der er en vis mineralitet og grundlæggende drikkelighed her, som gør glad. Slutter en anelse tannisk, men den snerper ikke. Kan ligge 10 år, hvis man vil – giv den nogle timers ilt, hvis den drikkes nu. Madvin.

Château Jas de Bressy (87) Egetræ en masse; moderne, tæt, ret sød. Alkoholisk, ikke helt i balance – og jeg tror ikke, den finder fodfæstet. Savner oprindelighed.

Château la Gardine (92) Cremet, glat, balanceret, sødmefuld, lækker og til at gå til – semimoderne sag, der ikke har glemt, hvor den kommer fra. Fin balance. Relativt let at drikke og nyde med det samme. Holder længe i munden.

Château la Gardine Cuvée des Generations Gaston Philippe (93+) Poleret, moderne og meget tæt af både frugt og fad, men også lagdelt og ganske kompleks nedenunder laget af sødmefuldt smægtende strygere, som kunne være lagt på af Phil Spector. Giv den flere år i kælderen, så skal den nok komme frem.

Château les Fines Roches (90) Let, frugtig stil som altid i denne klassiker, som man i gamle dage kunne købe i Brugsen; liflig let tilgængelig. Klar, ren, men den vil også være holdbar.

Château Maucoil (91+) To flasker smagt, den anden markant bedre. Først lukket, hård, lidt metallisk – men med god bund. På andendagen vågner den helt. Masser af frugt, kirsch, mørke bær og en ret intens struktur – der er en kerne her, som holder. Den bør absolut ligge, potentiale til noget bedre.

Château Sixtine (93+) Ganske fuldblodet og sydlig. Man mærker varmen her, der er strejf af brændte noter, alkoholen er ikke helt skjult, men først og fremmest en fuldblodet, mørk frugt og en vin i balance, trods alt. Der er meget at hente her, men man skal vente nogle år.

Château Sixtine, Cuvée du Vatican (92++) Saftig, rig, komplet vin – fin længde og sammenhæng her. Den løber let, hvis man kan lide en kraftig vin. Man bør vente for mere kompleksitet, men det skal nok komme. Koncentreret saft.

Château Vaudieu (91) Behøver ilt. Masser af moden mørk frugt og en rank, maskulin karakter med både røgede og krydrede noter. Slutter en anelse tørt, som det er årgangens identitet, men holder balancen.

Clos de Caillou Quartz (94+) Mineralsk, frisk med masser af stenet rød frugt; koncentreret, men også elegant med solid lokal karakter. Velopdragen uden at være kedelig. Tilgængelig allerede, men den vil leve længe.

Clos du Caillou Réserve (97+) Meget ung. Ændrer sig meget over de tre dage. Meget ren, mørk frugt, dybt koncentreret, men også med en mineralsk note, der holder vinen på plads. 45 procent mourvèdre her, og det kan man godt mærke; lidt af en jernnæve i en silkehandske.

Clos Saint Michel (92) Klar, ren, mineralsk. En vin i den lettere og er klassisk genre, årgangen meget fint håndteret her, vinen er i komplet balance.

Domaine André Mathieu La Centenaire (91+) Mørk og dyster og en anelse ekstraheret. Noter af chokolade, ristede noter også. Vinen er ret massiv og lukket lige nu – en anelse ekstraheret.

Domaine Barville (Laurent Brotte) (88) Blød og saftig; venlig og let tilgængelig, en anelse poleret. Rar, men forglemmelig vin.

Domaine Barville (Laurent Brotte), Secret de Barville (91) Saftig, rig og ligefrem, ganske flæsket sag, som har meget af det hele – lidt af et overflødighedshorn. Den er god at drikke ung, fordi den er så venligsindet og uden hårde kanter.

Domaine Berthet-Rayne (88) Let, pæn saft, men også lidt tør og hård til sidst; man savner lidt fokus her, vinen har endnu ikke fundet fodfæste, og jeg er i tvivl om, hvorvidt det vil ske.

Domaine Bosquets des Papes (90) Her er masser af garrigue (lokale krydderurter), mørke bær, lokal karakter og med ilt også en vis fedme. Let at gå til og meget typisk.

Bosquet des Papes La Folie (91++) Decideret lilla vin og meget tæt med kirsch, koncentreret; mineralsk note, der forfrisker – og masser af frugt her, nok til et langt liv. Man bør vente nogle år.

Domaine Chante Cigale (91) God, ren saft. Harmonisk vin. Lifligt lokalt krydderi. Pæn længde, balance. Slutter en anelse tørt, men saften vinder. Solid sag.

Domaine Chante Cigale Vieilles Vignes (92+) Afslappet og ligefrem med mange lokale krydderurter og en forfriskende mineralsk karakter. Frisk vin, tak for det. Røde bær galore, strejf af hvid peber. Vil vinde kompleksitet med alderen, men faktisk lækker allerede.

Domaine Chante Perdrix, Étienne Pecoul (91+) Saftig, grenache-baseret vin. Meget rig, fed med strejf af lidt fad, og faktisk let at drikke, hvis man kan lide stilen, men den vil klart vinde ved nogle år i kælderen.

Domaine Chante-Perdrix, Henri Perges (90++) En kraftkarl med masser af træ; mørk, intens, koncentreret, sødmefuld, flæsket, men den kunne sagtens finde sig selv med alderen. Lige nu er den svær at gå til.

Domaine Charvin (95+) En stjerne i området og altid en karakteristisk elegant stil; også dette år. Både røde og mørke bær, mineralsk intensitet, al kraften og koncentrationen er trukket i balletkostume, og om nogle år kommer vinen frem og dansker smukt.

Domaine Clef de St. Thomas (85?) Ret tæt med masser af kirsch. Virker en anelse gemacht; ikke så rar lige nu, og den vil enten falde helt sammen eller finde sig selv – jeg er meget i tvivl.

Domaine Comte de Lauze (87+?) Virker grøn, let stilket, men også med røde bær og krydderurter. Meget ung og en anelse afvisende, den kan udvikle sig overraskende.

Domaine Cristia (90) Masser af saft her, også strejf af alkohol, rustik og en anelse brutal, men grenache vinder over den landlige klodsethed og bærer vinen igennem med sin charme.

Domaine Cristia Vieilles Vignes (94+) Kirsch, garrigue en masse, koncentreret, moden grenache. Pebrede krydderier, lokal karakter. Vent på den.

Domaine de Beaurenard (91+) Solid og stilsikker som altid, grenache-domineret, rund, sødmefuld og ganske krydret, garrigue galore og en markant personlighed bag det manicurerede ydre. Vil holde længere, end man tror.

Domaine de Beaurenard Cuvée Boisrenard (93+) Dybt koncentreret, nordlige noter af jern og jod. Mørke bær og stor koncentration. Selv om vinen som altid er ganske poleret, skal man ikke tage fejl, det er en langdistanceløber, også denne, for formodentlig før når sit højdepunkt om tyve år.

Domaine de Font Michelle (90+) Klassisk GSM med en fin mineralsk grundtone, ung, men ikke afvisende og ikke umulig at drikke nu efter en tur på karaffel og en bøf på bordet. Fine tanniner, god saftighed – en behersket variant af årgangen.

Domaine de Fontavin Cuvée David & Goliat (93+) Vertikal, mineralsk, lidt streng, fornem struktur, harmonisk – og her er frugt nok; langt liv forude her, virkelig flot vin, der kan overraske på distancen.

Domaine de Fontavin Trilogie (93+) Imponerende friskhed og masser af bær. Saften løber frit. Her vildskab og oprindelighed, lokal karakter, koncentreret med moden frugt. Bør ligge.

Domaine de la Charbonnière (90+) Meget frugtig og ligefrem, men her er også tannin. Virker umiddelbart ganske poleret, men den lokale stil vil dukke op med tid.

Domaine de la Charbonnière Mourre des Perdrix (92+) Meget blød og elegant vin fra dette undervurderede domaine; her er masser af frisk, levedygtig frugt, vinen samler sig flot, teksturen nærmest cremet, men også med lokal karakter, tanninerne bløde og lækre at tygge i.

Domaine de la Charitè, La Fleur de Capucine (90++) Ren grenache fra lieu-dit Galimards; mørk i duften, tæt, sødmefuld, moderne. Maskulin at smage, lakrids, chokolade her, måske vil tiden bringe mere af druesortens umiddelbare charme. Behøver ilt, hvis den drikkes nu.

Domaine de la Côte de l’Ange (91+) Ganske tæt, koncentreret, ung, spændstig, krydret, stram; god nerve her. Holder på dag 3 også; flot vin med en mægtig fremtid for sig.

Domaine de la Janasse (91) Fedladen, men struktureret i vanlig mørk, koncentreret, semimoderne stil. Kaffe, chokolade, strejf af rosin også, men den holder balancen og er faktisk til at gå til allerede.

Domaine de la Janasse Cuvée Chaupin (92++) Meget ung og vanskelig at gå til. Den er mørk med noter af oliven, der er en gennemgående sød tone, let ristet, alkohol titter frem (uden at kæntre). Gem den, gem den.

Domaine de la Janasse Vieilles Vignes (94+) Meget rig. Oliven og søde krydderier, men også et mineralsk touch. Grenache taler her. Man mærker stadig en del til egetræet, det kræver tid, før det integreres, men der er noget i vente her. Mourvèdre bidrager til en stram rygrad.

Domaine de la Mordorée La Reine des Bois (93++) Meget koncentreret som altid, men domainet synes at have slappet lidt af med egetræet, og det er rart. Frugten er fokuseret og ren, kirsch i kernen, men også lokal karakter, garrigue galore. Den kræver som altid tålmodighed, og det er klogt at vente 5-10 år.

Domaine de la Mordorée, La Dame Voyageuse (90++) Tæt, koncentreret, moderne; alt for ung med kirsch galore, men der er potentiale her – skal ligge nogle år, før det bliver sjovt, lige nu er det vinifikationen, der taler højest.

Domaine de la Solitude (90) Blød, sødmefuld, rund, lokal, saftig og venlig. Herlig Rhône-vin uden mange modhager, ren glæde og fornøjelse – lige til at gå til.

Domaine de la Solitude Cuvée Barberini (92) Il faut être absolument moderne! mine damer og herrer, men den er moderne med stil, og med masser af sødmefuld, ødsel frugt, der trodser fadet. Lækker, sexet vin.

Domaine de Nalys (90) Et domaine, som vil undergå store forandringer efter at være købt af Guigal. Denne behøver megen ilt, men så er den også ret saftig, tæt, balanceret. En anelse tør tannin til sidst, men ikke generende – nu. God frugt her.

Domaine de Saint Paul (89) Ganske rar at drikke allerede; saftig, letflydende, let krydret, frugtig – ganske elegant vin. Afslappet, behersket.

Domaine des Saumades (92) Grenache fra sandet jord (Pignan), og det holder nærmest hver gang; mineralsk, ren, klar, spændstig, lækker vin med umiddelbar elegance.

Domaine du Grand Tinel, Alexis Establet (91+) Cool kirsch her, meget koncentreret, meget mineralsk og meget ung. Flot vertikal struktur, jeg tror på fremtiden, om end en anelse tørhed til sidst kan bekymre …

Domaine du Père Caboche (89) Mørk, mineralsk, streng; relativt let. Elegant vin. Balanceret, om end med en grøn, vegetal note. Vil nok vinde bredde ved aldring men kan faktisk drikkes nu med stor fornøjelse.

Domaine du Saint Siffrein (91+) Cool, stram, mineralsk, flot vin, der kræver lidt tid at åbne sig; virkelig god og frisk i en old school stil, man må elske. Vil leve længe, tror jeg.

Domaine Ferrand (90+) Dejligt nem at elske; rund, sødmefuld, venlig, harmonisk og lige ud ad landevej, krydret, fint tanninbid til sidst, men god saft her. Vil have godt af nogle år i kælderen, og materialet er til det.

Domaine Giraud Cuvée les Grenaches de Pierre (96+) År og år ind leverer denne cuvée et fornemt udtryk for druesortens egenskaber, og dette år ikke mindst: fantastisk saftighed, fantastisk længde, meget koncentreret og dog ganske ubesværet og elegant vin med masser af lokale krydderurter, hvid peber og mørke bær. Synd at drikke den nu.

Domaine Giraud les Galimardes (95+) Koncentreret og ganske alvorlig vin; mange lag her, vertikal struktur, man mærker de 10 procent syrah, og man mærker også egetræet. Vent på den.

Domaine Juliette Avril (88+?) Først hård, benet og afvisende – giv ilt. Forbliver lidt streng og hård, kræver tid, men tørrer lidt ud; let kogte noter i en kødfuld vin. Kræver tid, vil den finde ro?

Domaine l’Abbé Dîne (88) Lidt sprittet næse. Fed sødmefuld frugt også. Smagen tør, let tannisk, men dog saftig nok, når den får ilt. En ret midtsøgende vin, ganske åben, uden den store personlighed, men tro mod jorden og til at gå til.

Domaine la Barroche (91+) Meget saftig og ligefrem; fed, god frugt, tanninerne er der, men de er ikke tørre; den holder balancen. Smager helt sikkert bedre om nogle år

Domaine la Tour St. Michel Cuvée des Deux Soeurs (90) Moderne, men ret let tilgængelig med masser af kirsch og garrigue og en del sødme. Masser af bløde tanniner. Let at gå til, men jeg ville foretrække at vente i håb om mere lokal karakter.

Domaine la Tour St. Michel Cuvée Lion (92+) Sort ristet frugt, anelser af blomme, oliven og noget kogt, men balancen holder, her er mineraler også, god friskhed i vinen, som ikke er til nu, men til om lang tid.

Domaine des Maravilhas Espirito  (89+?) 100 procent, hvad der som regel er en fejltagelse på disse kanter, men jeg vil ikke udelukke, at denne kan fine balancen med tiden – lang tid. Sorte oliven, god, koncentreret, sødmefuld frugt, tætte tanniner, der er en anelse hårde lige nu; giv tid.

Domaine Nalys Le Châtaignier (89) Efter megen ilt, så kommer en rar sødme, lokalt krydderi, rigtig neuf i en god, gammeldags tung stil. Bliver spændende at se, hvad der skal ske nu med Guigal ved roret … 

Domaine Pegaü Cuvée DaCapo (91?) Fadprøve. Vanskelig at vurdere dette monster af en vin; den er sort, massiv, uigennemtrængelig, fed og tæt og decideret vanskelig at drikke. Vil den vinde friskhed og lethed? Jeg er meget i tvivl. Måske om 10-15 år …

Domaine Pegaü Cuvée Réservée (94+) Klassisk vin med blod og jern og oprindelighed. Den stinker af Pegaü og af klassisk chateuneuf, her er sødme fra grenache, og tanninerne er bløde og til at tygge. Den skal selvfølgelig ligge nogle år, men det bliver godt, dette her.

Domaine Père du Pape (88+) Saftig, enkel, ganske rig, pænt balanceret – men også noget endimensionel. Kan vinde kompleksitet med lagring.

Domaine Roger Perrin (89) Rar og ligetil, og jeg kan godt lide den mere afslappede stil, masser af bær, masser af lokal karakter, den kan drikkes nu og er ganske læskende.

Domaine Roger Perrin Vieilles Vignes (91+?) Den tætte, meget ekstraherede frugt er markant, men den kan måske finde fodfæstet. Fed, koncentreret vin, men den er endnu ikke gået over til den mørke side, der er en friskhed, derinde, som jeg tror vil vinde til sidst; har gode erfaringer med tidligere årgange.

Domaine Santa Duc Habemus Papam (93++) Mørke bær og friske krydderurter, en let røget note og en mineralsk overtone. Den er dybt koncentreret og sværere at gå til end ovenstående.

Domaine Santa Duc La Crau Ouest (93++) En relativ ny erhvervelse for Yves Gras – og en stor succes. Stilen er kølig, mineralsk, præcis og frisk, fokus på røde bær, en meget præcis vin, der vil leve længe.

Domaine Tourbillon Vieilles Vignes (89) Frugtig, næsten lidt grøn i retning af det naturlige; saftig, letløbende – lidt spinkel også. Når den får lidt luft vinder saftigheden frem; jeg kan godt lide stilen.

L’Or de Line (90) I begyndelsen meget lokale, animalske noter, men vinen åbner sig med en cool frugt, bliver mineralsk og ganske liflig at drikke. Taler pænt om stedet, den kommer fra og er til at gå til allerede.

L’Or de Line, Paule Courtil (89?) Meget koncentreret og moden, tæt på at kæntre mod det overmodne. Lidt af en mundfuld lige nu, noter af kaffe og sorte oliven, en vin til husarerne – og om man kan lide den er i høj grad et spørgsmål om smag, den er for meget til mig.

La Chasse de Prince (86) Enkel, spinkel, om end ganske læskende; som en udmærket côtes-du-rhône. Slutter sødt med lidt rå tanniner. Kræver mad.

La Fagotière (91) Krydret i den lettere stil; meget lokal, ganske stram; tak for det. Frugten er kølig, læskende og ren, en vin af den gamle skole.

Les Cailloux (93++) Frisk, ren tæt, mineralsk saftig – og ganske åben, som denne cuvée plejer at være. Tæt lakrids her, en bund af chokolade, saftige tanniner til sidst. God, men den bliver bedre.

Michel Chapoutier,  Croix des Bois (94+) Masser af moden frugt her. Charmerende og koncentreret grenache, garneret med masser af lokale krydderurter; en anelse poleret, men den er tro mod jorden og man bliver hensat til stedet.

Michel Chapoutier, Le Bernadine (90) Saftig, relativt let, grenache-domineret, let at drikke, meget åben nu. Charmerende vin som altid.

Moulin-Tacussel (91+) Krydret, ganske rig, tannisk, ung, ufærdig. En vin af den gamle skole, masser af garrigue og lokal karakter. Smuk vin.

Moulin-Tacussel Hommage à Henry Tacussel (94+) Sortladne hav! Dette er koncentreret grenache, men også stramt struktureret med nordlige noter af blod og jern. Jeg er ret vild med denne vin – men den er alt for ung. Den vil leve længe.

Paul Autard (90+) Tæt, moderne, en anelse tør af fad; nedenunder er der en god frugt, som tiden kan forløse.

Paul Autard Côte Ronde (92+) Tæt, koncentreret med kirsebær frugt. Moderne stil, det er tydeligt. Man mærker stadig fadet, men det er vinen bagved der imponerer, her er masser af frugt at tygge på, sort frugt især.

Paul Autard Juline (89?) Moderne tider her. Flæsket, meget rig sag, masser af det hele, mange vil elske den, men jeg finder brugen af egetræ helt overdreven her. Måske vil den om ti år folde sig ud som noget meget større. 50 % syrah involveret, det er meget i syd.

Pierre Usseglio & Fils (90) Ligefrem og lækker med masser af garrigue og lokal karakter, grenache saft in da house, fint eksempel på genren. Vil udvikle sig fint.

Pierre Usseglio & Fils Rèserve des Deux Frères (95+) Dybt koncenteret vin med masser af mørke, modne bær, noter af kaffe, toast, kirsebær – og eg. Skal ligge 10 år, men så kommer den også.

Saje (91) Blød, sødmefuld grenache, der glider let ned; elegant vin med masser af rød frugt. Let, finesserig, uanstrengt stil, hurra.

Læs også