Weekend

Luksus på havnen i Monaco: Udvider kystlinjen for at skabe plads til flere velhavende

En ny bydel slumrer på bunden af havnen i Monaco. Fra 2025 skal den huse velhavende fra hele verden.

Monaco tager en bid af Rivieraen for at gøre plads til flere indbyggere. Foto: Arkivfoto Foto: R. Meehan

I Monaco hælder de sand i Rivieraen. Meget sand. Siden 2016 har fyrstedømmet købt siciliansk sand for ca. 15 mia. kr. for at kunne støbe fundamentet under et kommende liebhaverdistrikt.

Det skriver Bloomberg.

Jean-Luc Nguyen, som står i spidsen byggeprojektet, siger til Bloomberg, at bydelen Anse du Portier, som lige nu ligger under vand, om få år vil kunne »tilbyde top luksusboliger for folk, som har lyst til at bosætte sig i Monaco«.

Modsat metropoler som Paris og New York nægter man i Monaco at nedrive gamle kvarterer for at bygge nye. Det efterlader kun én mulighed: at udvide søværts.

Det nye havnedistrikt kommer efter sigende til at udvide Monacos samlede landareal med tre pct.

Den Dubai-lignende bydel skal efter planen stå klar i 2025 med bl.a. 120 luksuslejligheder og 10 villaer. Prisen på en villa på den nye havnefront er sat 30 pct. højere end den gennemsnitlige kvadratmeterpris i Monaco, som ifølge Bloomberg ca. svarer til 60.000 dollars pr. kvadratmeter (5.600 dollars pr. »square foot«).

Ifølge Bloomberg blev "The World", som er navnet på den kunstige øgruppe i Dubai, aldrig den magnet for berømtheder, som var tiltænkt, og har i stedet opsamlet en gæld på ca. 60 mia. dollars.

Men i Monaco har regeringen, udover at udvide ad søvejen, angiveligt ikke de store ønsker om at følge i Dubais spor. Målet for Anse du Portier, lyder det, er ikke ekstravagant, dyr arkitektur. Anse du Portier fremhæves i stedet som et led i fyrstens bestræbelse på at sikre et mere miljøvenligt Monaco. Beboere i Anse du Portier vil derfor ikke blive belemret med biltrafik. I stedet opsættes en række stationer til elcykler samt opsamlingssystemer til regnvand. 40 pct. af energiforbruget skal komme fra solvarmeanlæg.

Men først skal Anse du Portier lige op af vandet.

Philippe Jan, leder af byggefirmaet Bouygues Travaux Publics, som står for projektet, siger til Bloomberg, at turister og beboere i Monaco snart vil kunne se »isbjerget bryde frem«.

Læs også