Weekend

Ikke mere gummitræ

Shiraz fra Stellenbosch har masser af karakter, og sydafrikansk vin udvikler sig i det hele taget voldsomt i disse år.

Stellenbosch ligger i det sydvestlige Sydafrika, lige øst for Capte Town. Foto: South African Tourism

Engang troede jeg, at jeg altid ville kunne genkende sydafrikansk rødvin. Kamfer, altid kamfer med enerverende evindelighed. Kald det i stedet asfalt eller brændt gummi (blandt de mere almindelige betegnelser), men der var i hvert fald denne umiskendelige påtrængenhed, som de lokale med tilliggende afficionados havde vænnet sig til, men som jeg aldrig blev helt glad for; mange mente, det skyldtes de lokalt meget udbredte blue gum trees, hurtigtvoksende eukalyptustræer, af hvis blade man netop udvinder olier til medicin, men omkring vinmarken er træerne ubehagelige naboer, for de dræber alt omkring sig, og smagen af dem sætter sig i jorden og sætter præg på vinen. Mente altså de vinmagere, jeg talte med.

Videnskabsfolk har arbejdet videre med sagen, men bortset fra at jorden omkring Cape Town er ret sur, foreligger endnu ingen endelige konklusioner, og nu kommer det sjove: Det er helt klart et kendetegn, der er på retur. Sydafrikansk vin er i rivende udvikling, og det nærmest vrimler med dygtige, ambitiøse og fremskuende producenter – ingen nævnt, ingen glemt. Deres vine smager af andet og mere end gummitræer...

Læs også
Top job