Weekend

Autodidakt kok får gourmeter til at rejse til Slovenien

Restaurant Magazine, der tidligere har kåret Noma som verdens bedste restaurant, mener at en af klodens bedste kvindelige kokke huserer i en slovensk landsby. Hun har selv lært sig at lave mad.

Toprestauranten Hiša Franko er blandt verdens bedste restauranter, mener Restaurant Magazine. Foto: Tom Nørgaard

Det lå bestemt ikke i kortene, at Ana Roš skulle blive en af verdens bedste kokke. Som danser og professionel skiløber var hun gået sportens vej, men på vej ned ad pisten mødte hun en dag sommelieren Valter Kramar, som hun blev gift med og som hun i dag også driver familierestauranten Hiša Franko sammen med. Her ved indgangen til de Juliske Alper, men samtidig blot få timer fra Adriaterhavskysten, ligger landsbyen Kobarid i den øvre del af Soča - en dal, der er kendt for adrenalinfyldte kajakture og rafting på den smaragdgrønne flod af samme navn samt for de blodige kampe, der udspillede sig her under 1. Verdenskrig.

For de mange italienere, der ofte tager den korte tur ind over grænsen til nabolandet, er det dog i lige så høj grad det fine kulinariske udbud, der trækker. Denne del af Slovenien er med Restaurant Hiša Franko i spidsen blevet Sloveniens gastronomiske forpost...

BRANCHENYT
Læs også