Weekend

Paneret pastinak og nøddepostej: Julefrokosten er et kødorgie, så hvad stiller man op med en vegetar ved bordet?

Danskerne vender i stigende grad ryggen til kød, bl.a. fordi det er belastende for klimaet. Det rokker ved en dansk tradition, som for mange er en religionssag – julefrokosten.

Undersøgelser viser, at unge er mere klimabevidste end deres forældre. Mange unge er derfor begyndt at skære ned på deres forbrug af kød. Arkivfoto: Nikolaj Svennevig Frikadeller kan sagtens være lækre, selv om der ikke er kød i. Foto: PlantePusherne

Kød på kød og gris i talrige afskygninger er traditionelt set dét, der karakteriserer et klassisk julefrokostbord. Men i løbet af de seneste år er flere og flere danskere begyndt at vende kødet ryggen – enten ved at blive veganer, vegetar eller flexitar.

I en spørgeskemaundersøgelse, som Coop Analyse og Dansk Vegetarisk Forening gennemførte sidste år, svarede 8,2 pct. af de adspurgte danskere, at de undgår at spise kød mindst halvdelen af ugens dage. Det er mere end en fordobling på bare ti år. Samtidig svarede 28 pct. af respondenterne i undersøgelsen, at de har en kødfri dag minimum én dag om ugen – i 2010 var det tal på 17 pct...

Læs også
Top job