Weekend

Arkitekt vil bane vejen for bedre tilgængelighed i middelalderkirker

Mange af de gamle danske landsbykirker er bygget længe før rullende hjælpemidler blev opfundet, og århundreder før FN’s Handicapkonvention så dagens lys. De er derfor ofte svært tilgængelige for gangbesværede, folk i kørestol eller forældre med barne- eller klapvogne.

I Hylke Kirke skal kirkegængere f.eks. først forcere de toppede brosten foran kirken, før de må op ad en granittrappe med to trin for at komme ind i våbenhuset. Vel derinde skal endnu et trin overvindes, før man er inde i kirken. Og ønsker man at komme til alters er der også en trin mellem skibet og koret.

De forhindringer vil landskabsarkitekten Torben Schønherr lave om på. Han er pensioneret fra sit landsdækkende arkitektfirma, men har kastet sig over opgaven med at lave en helhedsplan for Hylke Kirke, som på sigt kan vise vejen for mange andre landsbykirker.

Vanførefonden har sammen med Bevica Fonden bevilget 75.000 kr. til helhedsplanen, der skal fremtidssikre kirkens tilgængelighed. Ud fra principperne om universelt design skal Torben Schønherr udarbejde en helhedsplan, der rummer funktionelle og integrerede løsninger med respekt for kirkebygningen, så f.eks. kørestolsbrugeren har uhindret adgang til en kirkelig vielse, og konfirmanden med et brækket ben kan komme til alters.

Tanken er, at Hylke Kirke kan få en slags demonstrationseffekt og dermed vise vejen for mange andre landsbykirker, hvoraf hovedparten er opført i middelalderen med samme slags fysiske barrierer som i Hylke Kirke.

Søndag den 3. marts kl. 11 er der foredrag i Hylke Kirke om emnet, fordi Menighedsrådet ønsker lokalbefolkningens opbakning og involvering.

BRANCHENYT
Læs også