Weekend

Volvo og Uber viser produktionsklar selvkørende bil

Flere års fælles test fra Volvo og Uber munder nu ud i produktionsklar selvkørende Volvo XC90.

Volvo har nu udviklet en selvkørende XC90, der er så langt fremme i udviklingen, at den er klar til at sætte i produktion. Foto: Volvo

Efter flere år med omfattende test melder Volvo og kørselstjenesten Uber nu, at de to parter har en produktionsklar selvkørende bil klar.

Den bygger på den Volvo XC90-model, de to firmaer har vist som prototype i flere omgange, og den vil sammen med Ubers system til autonom kørsel være fuldt selvkørende, lover de.

XC90 er som udgangspunkt udstyret med en række sikkerhedssystemer, der gør det let for Uber at installere sine egne systemer. På den måde kan Uber lettere udrulle selvkørende biler i sit netværk som en delebilstjeneste, der baserer sig på autonom kørsel. Bilen har backupsystemer til f.eks. styretøj og bremser. Hvis et eller flere af de primære systemer skulle svigte, vil systemerne bringe bilen til omgående standsning, lover Volvo.

Der er også sensorer placeret oven på og i bilen, så den kan manøvreres i et bymiljø. Indtil videre vil der dog være medarbejdere bag rattet til at gribe ind, såkaldte ”Mission Specialists”. Det er uklart, hvornår teknologi og lovgivning tillader dem at overlade hele styringen til bilen.

Den produktionsklare selvkørende bil er en del af Volvo Cars’ forretningsaftale med Uber, der blev indgået i 2016. Den sigter hen mod at levere titusindvis basisbiler klar til autonom kørsel i de kommende år.

»Vi tror, at selvkørende biler kommer til at øge trafiksikkerheden, som er hele grundlaget for vores virksomhed, yderligere,« siger Håkan Samuelsson, adm. direktør og koncernchef i Volvo Cars.

»Midt i næste årti regner vi med, at en tredjedel af de biler, vi sælger, vil være fuldt selvkørende. Vores aftale med Uber understreger vores ambition om at være den leverandør, verdens førende delebilstjenester retter blikket mod,« siger han.

Der foreligger dog ikke noget om, hvornår XC90’en kommer i produktion, og hvor mange eksemplarer af netop denne model Volvo forventer at sælge.

Volvo vil bruge teknologien i mærkets selvkørende biler fra starten af 2020’erne. De teknologier kommer på næste generation af Volvo-modeller med den næste SPA2-platform og vil omfatte systemer til uovervåget autonom kørsel i særligt udvalgte områder som på hoved- og ringveje.

Volvo mener, at autonom kørsel har potentiale til trafiksikkerhedsfordele. Indtil da kan teknologien befri bilisterne for kedelige opgaver som f.eks. stop og start ved køkørsel.

Læs også