Weekend

Gensyn med Prag: Her er stadig smukt

Også før fløjlsrevolutionen var Prag et yndet rejsemål for danske gymnasieelever. I dag er kommunismens tid kommet på museum.

Den såkaldte Fløjlsrevolution i Tjekkoslovakiet førte på relativ fredelig vis til den kommunistiske regerings fald i 1989. Foto: Jesper Stormly Hansen Den såkaldte Fløjlsrevolution i Tjekkoslovakiet førte på relativ fredelig vis til den kommunistiske regerings fald i 1989.

PRAG

»Kommer vi ikke i et dansk fængsel?« spurgte jeg med rædsel i stemmen.

Det var i sommeren 1972. Min far havde lokket/tvunget familien til Tjekkoslovakiet. Han interesserede sig levende for Østeuropa. Han havde lige fået en bøde for en påstået trafikforseelse i centrum af Prag. Bøden var næsten obligatorisk i de realsocialistiske regimer. Vi oplevede det samme i DDR, Polen og Ungarn.

Mit andet besøg i Prag var på studieturen i 2. g. De nysproglige diskere tog til London, de klassisksproglige nørder tog til Athen, og vi progressive flippere tog til Prag. Verden var enkel dengang. Der var også en erklæret punker med. Den eneste på Aarhus Katedralskole. For en del var turens største oplevelse – flipper eller ej – et besøg på Danmarks første Burger King på Vesterbrogade i København, inden nattoget kørte mod syd.


Vi boede på et betonhotel uden for centrum af Prag, men jeg må indrømme, at mine indtryk fra studieturen ikke står så skarpt i erindringen. Vi var mange, der ikke bidrog til at afkræfte det gamle tjekkiske udtryk ”fuld som en dansker”. De medrejsende gymnasieadjunkter og lektorer drak også igennem. En plakatfuld underviser i samfundsfag blev lagt i seng af elever. Sådan var tidsånden, som man siger.

Øllet er stadig billigt

..

BRANCHENYT
Læs også