Weekend

»David Finchers ”Seven” er jo bare den ene fede location efter den anden. Hele stemningen er perfekt afstemt i de steder, der filmes på.«

Steder i film og tv-serier kan være afgørende for historien og for skuespillernes indlevelsesevne. Vi går på jagt efter de mest famøse steder i dansk film og tv.

Stedet kan være altafgørende under filmoptagelser. Her ses Bille August i færd med at instruere filmen "Lykke-Per", som Søren Dahl var location scout på.
Foto: Rolf Konow

Den lille lejlighed i Stellan Olssons ”Den store badedag” (1991), konditoriet med de røde kager i Nils Malmros’ ”Kundskabens træ” (1981) eller de skarpe billeder af Politigården i København i DR-serien ”Forbrydelsen” (2007-2011). Nogle locations og flere som dem står så lysende klart i erindringen, at det er umuligt at tænke på værkerne uden også at forholde sig til dem.

I filmsprog betyder location slet og ret sted og indikerer, at filmen ikke, som det ellers ofte er tilfældet, er optaget i et specialdesignet studie skabt til produktionen, men derimod indspilles på et sted, der findes i virkeligheden. At indspille on location er en disciplin, der er blevet lettere og lettere i takt med at optageudstyret er blevet mindre tungt og langt mere fleksibelt. ..

Læs også