Weekend

Jomfruhummerne er ikke Læsøs eneste selling point

På den største ø i Kattegat kan man besøge et af landets bedste kurbade og spise fremragende fisk og skaldyr. Hvert år i august holdes der jomfruhummerfestival i Østerby havn. Festivalen skydes i gang i dag.

Der er både god mad, is og færgeforbindelser i Vesterø havn. Foto: Tom Nørgaard

Køkkenchefer og andre folk fra den gastronomiske verden kalder ofte Læsø for et af Danmarks store spisekamre. Her er fisk og skaldyr fra det rene vand omkring øen, der er svampe og bær i skoven og grøntsager på marker, der tager smag af de tangsaltede sandbanker i Kattegat. Også Læsøsaltet, der produceres på øens saltsyderi, er legendarisk, og lokale restauratører og producenter gør deres ypperste for at få det bedste ud af råvarerne.

Øen, som er 21 km lang og 12 km bred, breder sig over et areal på 118 km². Tre fjerdedele af øen er naturområder, mens resten er landbrugsarealer og bebyggelse. De fleste af de godt 1.800 fastboende i Danmarks mindste kommune holder til i hovedbyen Byrum og i de to havnebyer Vesterø og Østerby. ..

Læs også