Weekend

En rejse tilbage i tiden: Turen går til DDR

Golden Days Festival markerer 30-året for Murens fald med over 150 arrangementer i hovedstadsområdet. Samtidig sendes Berlinmuren på danmarksturné.

For 30 år siden år siden røg den forhadte Berlinmur. Goto: Yann Forget/Wikimedia Commons

I år er det 30 år siden, at Berlinmuren faldt, og Europa blev genforenet. Murens fald afsluttede Den Kolde Krig, satte våbenkapløbet på pause og sendte bølger af håb og optimisme gennem verden, Europa – og hele vejen op til Danmark. Men hvad skete der egentlig med drømmene, nøglepersonerne og med verden? Hvad skete der med Muren og med Europa?

Den årligt tilbagevendende Golden Days Festival zoomer i år ind på ét enkelt år og én begivenhed, der ændrede europakortet og skabte en helt ny verdensorden. Festivalen, der løber af stablen på forskellige lokationer i København og omegn, retter blikket mod en tid, som synes uendelig fjern og dog så tæt på.

Ifølge festivaldrektør Svante Lindeburg er det fortsat aktuelt at orientere sig i forhold til 1989:

»I vores autobiografiske, navlebeskuende og ensomme virkelighed kan det virke, som om vi har stækket fantasiens og drømmenes vinger og mistet modet til at handle. Har vi glemt, at grænser, positioner og værdier ikke er mejslet i sten, men kan formes, ændres og udfordres? 1989 var et opråb – et opråb, som Golden Days gentager nu 30 år senere, hvor hele den kulturhistoriske festival dedikeres til det historiske vendepunkt. Kan 1989 inspirere os til at genfinde troen på de store fællesskaber, på hinanden og på en verden med færre – ikke flere – mure?« lyder det fra festivaldirektøren.

Festivalen skydes i gang denne weekend og løber frem til d. 22. september. Her kan man bl.a. komme til musikbingo med fokus på 1980’erne, til koldkrigskoncert på Stevnsfortet, høre foredrag om storpolitik og opleve Berlinmuren gennem film i bl.a. Cinemateket. Og blandt mange spændende arrangementer tager Politikens Forlag under overskriften Turen går til DDR på en rejse tilbage til en destination, der hører fortiden til. Den 11. september ser forfatter Michelle Arrouas på, hvad det var, danskerne rejste til DDR efter i slut-1980’erne. Hvilke seværdigheder ventede turisten? Og hvordan ser verden bag det gamle Jerntæppe ud i dag?

For første gang rækker Golden Days i år ud over Sjællands grænser. Fra festivalens start den 6. september til 30-årsdagen for Murens fald d. 9. november sender Golden Days en original sektion af den oprindelige Berlinmur på tur rundt til de største danske byer: København, Odense, Aalborg og Aarhus.

Med sin højde på 3,6 meter og vægt på 3,5 tons, vil Muren bringe historien helt tæt på publikum og starte samtalen om mure, grænser og barrierers beskaffenhed.

Se hele programmet på goldendays.dk.

BRANCHENYT
Læs også