Weekend

Manden bag ikonisk fotografi er død

Charlie Cole vandt i 1990 World Press Photo of the Year for billedet af "Tank Man".

Charlie Cole var en af fire fotografer, der fangede scenen på Den Himmelske Freds Plads med den ukendte "Tank Man". Billedet her er taget af fotografen Jeff Widener. Arkivfoto: Jeff Widener/AP

Den 5. juni 1989 tog fotografen Charlie Cole et skelsættende billede.

Det var dagen efter, at det kinesiske styre havde sat bevæbnede soldater og kampvogne ind på Den Himmelske Freds Plads i Beijing i Kina for at kvæle folkets oprør.

Det var billedet af en mand, der stillede sig i vejen for en kolonne af kampvogne, blot et døgn efter at formentlig hundredvis af mennesker var blevet dræbt samme sted.

Charlie Cole blev i 1990 tildelt prisen World Press Photo of the Year for det ikoniske fotografi af den ukendte "Tank Man", der blev et afgørende billede på demokratibevægelsen og et verdensomspændende symbol på fredelig modstand.

BBC skriver, at Charlie Cole var en af fire fotografer, som fangede den berømte scene på Den Himmelske Freds Plads.

Han var placeret på balkonen på et hotel, da han tog billedet med en telelinse for Newsweek.

Cole har fortalt, at han forventede, at manden - foran kampvognene - ville blive dræbt, og at han følte, at der var hans ansvar at dokumentere hændelsen. Men urolige iagttagere trak manden væk, og han forsvandt derefter ind i mængden.

Efterfølgende gemte Charlie Cole filmen på badeværelset, og da de kinesiske myndigheder kort efter brød gennem døren og gennemsøgte hotelværelset fandt de ikke filmen.

Charlie Cole har senere forklaret, at "Tank Man" blev arresteret umiddelbart efter, men der er ikke blevet fremvist nogle håndfaste beviser på mandens identitet og videre skæbne.

Der er også stor usikkerhed om, hvor mange der døde i massakren på Den Himmelske Freds Plads den 4. juni 1989. De første officielle meldinger satte dødstallet til 241, hvoraf 23 var soldater. Kinesisk Røde Kors vurderede tallet til at være 2.600, men trak det senere tilbage.

Hændelserne har sidenhen været et stort tabu i Kina, hvor censuren har fjernet alt omkring hændelsen.

Charlie Cole boede på Bali, hvor han døde i sidste uge. Han blev 64 år gammel.

BRANCHENYT
Læs også