Weekend

Er kuldechok overhovedet sunde?

Det kolde gys giver kroppen ny energi og styrker immunforsvaret. Men om det på lang sigt er sundt for kroppen, er man stadig usikker på, siger en af de få eksperter på området.

Når du hopper i det iskolde vand, får din krop et kuldechok, som frigiver endorfiner og hormoner, der bringer dig i godt humør. Arkivfoto: Benjamin Nørskov

Det er måske ikke lige dét, man har mest lyst til, når man står op om morgenen. Alligevel er der mange, der drejer termostaten helt i bund i bruseren og tager sig et iskoldt dusch.

Det er nemlig en udbredt opfattelse, at det kolde gys er sundt for kroppen. Men faktisk er sundhedseffekterne ikke entydige, og der er ikke lavet meget forskning på området.

Nogle effekter er tydeligere end andre. For når man tænder for bruseren, og de kolde dråber rammer ens krop, styrker man faktisk sit immunforsvar. Det fortæller Susanna Søberg, der er ph.d.-studerende og en af de få, der har forsket i virkningerne af vinterbadning.

»Når kroppen kommer i kontakt med det kolde vand, sker der en større udskillelse af de hvide blodlegemer. Det har en effekt på immunforsvaret og giver en stigning af antioxidanter, som hjælper kroppen med at forsvare sig imod vira,« siger hun.

Kulden giver godt humør

Det kolde vand medvirker også til, at der bliver sendt en masse stoffer ud i kroppen og op til hjernen, som gør dig friskere. Derudover kan det også gøre dig i bedre humør.

»Kroppen får et kuldechok. Blodkarrene i huden trækker sig sammen, og blodet strømmer ind mod hjertet og andre vitale organer, og puls og blodtryk kan stige, fordi kroppen er spændt. Ens vejrtrækning stiger, fordi gisperefleksen aktiveres, og man hiver efter vejret. Dermed bliver der frigivet en masse endorfiner og hormoner, som gør, at man kommer i godt humør,« fortæller Susanna Søberg.

Det er meget svært at måle, om det at tage et koldt brusebad betyder noget for vores overlevelse.

Christian Aalkjær, læge og fysiolog

Et koldt brusebad kan være et godt sted at starte, hvis man senere ønsker at prøve kræfter med vinterbadning, som ifølge Susanna Søberg giver det ultimative kuldechok.

»Når du hopper i havet eller i en sø, omslutter det kolde vand hele din krop, mens dråberne i brusebadet ikke rammer hele kroppen. Man kan måle på åndedrættet, at kroppen er i stand til at vænne sig til det kolde vand: Langsom vejrtrækning uden hyperventilering. Så man kan altså opnå tilvænning af koldt vand ved at tage kolde bade, hvis man senere gerne vil ud at vinterbade,« siger hun.

Kræver mere forskning

Professor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet Christian Aalkjær påpeger dog, at der endnu ikke er endegyldige beviser på, at kolde brusebade og vinterbadning er sundt på den lange bane.

»Det er meget svært at måle, om det at tage et koldt brusebad betyder noget for vores overlevelse. Det vil kræve et virkelig stort, mangeårigt og kompliceret studie,« fortæller han.

Christian Aalkjær fraråder folk med hjertesygdomme at tage det iskolde bad.

»Hvis man har en hjertesygdom, så vil jeg ikke anbefale det. Man bør tale med lægen, som må vurdere, om man er i øget risiko for hjerteanfald, hvis man pludselig kaster sig ud i noget iskoldt.«

BRANCHENYT
Læs også