Weekend

Canadier har modtaget fornem forfatterpris for anden gang

Booker Prize blev uddelt mandag aften i London. To kvindelige forfattere deler prisen.

Margaret Atwood modtager prisen for romanen "The Testaments" - på dansk "Gileads døtre" - mens Bernardine Evaristo modtager prisen for "Girl, Woman, Other". Foto: Simon Dawson/Reuters

Forfatterne Margaret Atwood og Bernardine Evaristo modtager den prestigefulde hæder Booker Prize, der uddeles sent mandag aften.

Prisen uddeles til et værk, der er skrevet på engelsk, og den er blevet uddelt siden 1969.

Margaret Atwood modtager prisen for romanen "The Testaments" - på dansk "Gileads døtre" - mens Bernardine Evaristo modtager prisen for "Girl, Woman, Other".

Førstnævnte er en viderefortælling af bogen "The Handmaid's Tale" - på dansk "Tjenerindens fortælling" - fra 1985, som også er blevet til en populær tv-serie under samme navn, der netop har afsluttet sin tredje sæson.

"The Testaments" foregår, 15 år efter at "The Handmaid's Tale" forlader den kvindelige hovedperson, Offred. Den nye roman, der fortælles fra tre kvinders perspektiv, er ikke direkte forbundet med tv-serien.

Canadiske Atwood er den første kvindelige forfatter, der har modtaget Booker Prize to gange.

- Jeg er meget overrasket. Jeg troede, at jeg var for gammeldags, siger Atwood til prisuddelingen.

- Jeg har ikke brug for opmærksomheden, så jeg er glad for, at du får noget af den, siger Atwood henvendt til den anden prisvinder, Evaristo.

Med prisen følger 50.000 britiske pund - svarende til omkring 425.885 kroner.

Juryen begrunder Atwoods pris med, at den "elsker denne granskning af kompleksitet, ukuelighed og modstand. Vi elsker sproget, fortællerstyrken og ambitionen".

Sidste år gik Booker Prize til Anna Burns for romanen "Milkman". I ugen efter offentliggørelsen steg salget af bogen med 880 procent.

Den engelske udgave af "The Handmaid's Tale" har solgt over otte millioner eksemplarer.

BRANCHENYT
Læs også