Weekend

Dinosaurforskere oplever kronede dage

Fra bittesmå tyrannosaurusser til arter, der svæver gennem luften på flagermusagtige vinger – hver måned sit dinosaurfund. De mest overraskende fund har vi måske stadig til gode.

Illustration: Rina Kjeldgaard De første forstenede fodspor fra en dinosaur, der blev fundet i Danmark, blev opdaget på Bornholm og er lavet af en type pansret dinosaur, som stegosaurus eller ankylosaurus. Foto: Jesper Milán

Betegnelsen tyrannosaurus fremmaner billedet af tårnhøje rovdyr med et kæmpemæssigt hoved og latterligt små forlemmer. Sådan var Moros intrepidus ikke. Denne 96 millioner år gamle tyrannosaurus var et pjevs af et rovdyr på størrelse med en hjort.

Det er langtfra den eneste dinosaur, der er dukket op i år – det er hidtil blevet til 31 nye arter. Der er f.eks. Bajadasaurus pronuspinax, som blev opdaget i Patagonien, og som skabte overskrifter på grund af de pigge, der stritter ud fra dens hals, og den lille Ambopteryx longibrachium, som blev udgravet i Kina, og som bekræfter, at nogle fjerklædte dinosaurer kunne flakse rundt ved hjælp af flagermuslignende vinger. ..

BRANCHENYT
Læs også