Weekend

Er foie gras en delikatesse eller dyremishandling?

New Yorks byråd har med et overvældende flertal besluttet at forbyde den franske delikatesse foie gras. Fra 2022 må den fede gåse- eller andelever ikke længere serveres på restauranter og sælges i butikker. Både Indien, Israel og Californien har indført lignende forbud. Men er foie gras virkelig så slemt? Eller har vi alt for længe set igennem fingre med den grimme side af industrien?

Dyreretsaktivister under en demonstration i juni til fordel for et forbud i New York mod den franske delikatesse foie gras. Det er nu blevet vedtaget. Forbuddet træder efter planen i kraft i oktober 2022. Foto: Angela Weiss/AFP Carsten Thisted Vaupel, indehaver af butikken Le Gourmand i København, som bl.a. sælger foie gras. Foto: Jesper H. Andersen

For et forbud: Der er ingen undskyldninger for at tillade et produkt, der fremstilles ved at mishandle dyr, mener Allie Feldman Taylor, grundlægger af dyreretsgruppen Voters for Animal Rights i New York.

»Foie gras er en af de mest ekstreme former for dyremishandling, som vi ser i industrilandbruget i dag. Det er smertefuldt for en and at få skubbet et langt rør ned i maven og få den fyldt med korn to til tre gange om dagen udelukkende for at producere et luksusprodukt, der fremstilles af en syg lever. Det er essentielt, hvad foie gras er. Et luksusprodukt, der bliver lavet af en sygelig lever.«..

BRANCHENYT
Læs også