Weekend

Hvilken burger er så bedst?

Engang var burgeren eksotisk og amerikansk, nu vrimler det med gode steder i Danmark.

Der arbejdes koncentreret på Burger Shack i Carlsbergbyen.
Foto: Stine Bidstrup

I efteråret 2016 blev Dansk Sprognævn kontaktet af en mand, der fremlagde bevis for, at ordet »cheeseburger« allerede blev brugt på dansk i 1955 og ikke 1965, som det fremgik af ”Nye ord i dansk 1955-1998”. Beviset var et håndskrevet menukort fra Wittrup Motel i Albertslund, hvor Sallie’s Restaurant & Snack Bar siden dengang har budt på milkshakes og ”Sallie’s Original Cheeseburger”.

Amerikanske Sallie Zimmerhackel og danske Oscar Wittrup byggede motellet i 1955, midt i Elvis Presleys heyday, og det illustrerer, at hamburgeren dels er amerikansk, dels er en eksportvare af rang; alle elsker en god burger. Begrebet kendes helt tilbage fra 1880’erne, og burgeren fik angiveligt sit nationale amerikanske gennembrud i forbindelse med Verdensudstillingen i Saint Louis i 1904. I dag er den alle steder, og den mest industrielle burger, Big Mac, bruges endda som indikator for velstand og leveomkostninger...

BRANCHENYT
Læs også