Weekend

Østarbejdere bliver hængende i Vestjylland

Antallet af tilflyttere til Danmark fra Østeuropa er mangedoblet de seneste 10 år, og en større andel af dem slår sig ned i vestjyske kommuner, køber hus og får børn. Den udvikling kan redde skoler og børnehaver fra at lukke.

Artiklens øverste billede
I Børnenes Rige i Ølstrup i Vestjylland har 16 af 39 børn i vuggestuen og børnehaven østeuropæiske forældre. Foto: Christian Lykking

Det er ikke kun på gårdene i Vestjylland, at man kan møde tilflyttere fra Østeuropa. I børnehaver i små byer er andelen af børn med forældre fra Østeuropa flere steder i dag op til 50 pct. Herfra lyder det, at flere af tilflytterne er begyndt at købe hus og stifte familie i Danmark.

»Vi er så taknemmelige for, at disse mennesker kommer her og slår sig ned,« siger Hans Østergaard (V), der er borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, med henvisning til at der kun er et par procents arbejdsløshed i kommunen.

»Vi mangler arbejdskraft bl.a. i landbruget og i produktionsvirksomheder, og jeg kan godt sige dig, at de her mennesker kommer med handskerne på. De er stabil arbejdskraft, de køber huse i vores små samfund. Og uden dem ville vi have færre børnehaver og skoler, det er helt sikkert.«

Bosætter sig på landet

Samme melding lyder fra kollegaen mod syd i Varde Kommune:

»Det her er en positiv historie for vores kommune. Tilflytterne fra Østeuropa kommer med præcis de kompetencer, som vi kan bruge i landbruget og f.eks. i fiskeindustrien,« siger Varde-borgmester Erik Buhl (V), der bekræfter billedet af, at langt de fleste tilflyttere bosætter sig på landet og i kommunens landsbyer.

Det er helt afgørende, at det i østeuropæiske lande ikke er forbundet med lav status at bo på landet. Her vil de tværtimod gerne bo.

Pia Heike Johansen, lektor på Syddansk Universitet

»Jeg tror, at det hænger sammen med huspriserne. I mange af vores mindre byer kan man købe et fint hus til 500.000 kr. I Varde skal man måske give 1 mio kr. for det samme hus.«

De seneste 10 år er antallet af tilflyttere i Danmark fra f.eks. Rumænien steget fra 5.551 til 29.650, og i samme periode er antallet af efterkommere af rumænske indvandrere steget fra 506 til 4.016. Af dem bor 18.700 i Region Midtjylland og Region Sydjylland.

Svitlana Karanskaya er en af fem østeuropæiske medarbejdere på Ole Kjærs gård ved Ølstrup i Vestjylland. Foto: Christian Lykking

På samme måde er antallet af ukrainske tilflyttere steget fra 6.286 i 2009 til 12.011 i 2019. Og her er antallet af efterkommere steget fra 360 til 2.349. Af dem bor de 8.700 i Region Midtjylland og Region Sydjylland.

Et godt match

I en undersøgelse af kommunens østarbejdere, som Ringkøbing-Skjern Kommune fik lavet i 2017, svarede 83 pct. af deltagerne i en spørgeskemaundersøgelse, at de havde tænkt sig at blive permanent i Danmark.

Pia Heike Johansen, sociolog og lektor på Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet, har bl.a. undersøgt indvandringen til Danmarks landdistrikter. Hun forklarer, at de østeuropæiske tilflyttere og de små vestjyske samfund af flere grunde er et historisk godt match. På den ene side kan mange af indbyggerne i de små samfund godt se, at de har brug for tilflyttere for at kunne bevare skolen, købmanden osv.

»Og så er det helt afgørende, at det i østeuropæiske lande ikke er forbundet med lav status at bo på landet. Her vil de tværtimod gerne bo.

I landsbyen Ådum i Vestjylland lyder det fra Jytte Bjørslev, der har boet i byen det meste af sit liv:

»De her unge familier er Ådums fremtid. Vi har i mange år kæmpet for at beholde vores skole, men snart kommer der flere elever takket været tilflytterne fra øst.«

I 2018 flyttede der 383 til Ringkøbing-Skjern Kommune fra Rumænien, Ukraine, Polen og Litauen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.