Weekend

Hvor lægger man trykket på chardonnay?

Amerikanerne lægger det på første stavelse, men mange af deres vine bliver mere og mere elegante – næsten franske i udtrykket.

Napa Valley, hvor man bl.a. finder denne skulptur af en arbejder med vinpressen, lægger jord til megen god chardonnay. Arkivfoto: Eric Risbjerg/AP

Man siger, at chardonnay ikke smager af noget. Det passer selvfølgelig ikke. Den smager af noget, men den kan smage meget forskelligt, for den er meget fleksibel. Den tager imod, reagerer på, hvordan man behandler den.

Tag nu vinen fra Freemark Abbey i Napa Valley. Den er berømt, fordi vine herfra stillede op i den berømte Paris Tasting i 1976; en legendarisk begivenhed, hvor den engelske vinmand Steven Spurrier satte franske vine op mod amerikanske, hvad man ikke tidligere havde gjort på fransk grund. Freemark Abbey 1969 Cabernet Sauvignon og 1972 Chardonnay blev med ét ikon-vine, da trænede franske smagere i en blindsmagning foretrak dem for vinene fra Bordeaux og Bourgogne...

BRANCHENYT
Læs også