Weekend

”Samtykket” fortæller den rystende historie om forholdet mellem en 13-årig pige og en 50-årig mand i 1980’ernes frigjorte Frankrig

”Samtykket” er voldsom og rystende læsning og kan anbefales til alle. Ikke mindst dem, der tror, at frivillighed er et enkelt begreb.

Forfatter Vanessa Springora. Foto: JF Paga

Det har været et par voldsomme uger for denne anmelder. De har budt på Ronan Farrows fremragende Harvey Weinstein-tackling ”Catch and Kill”, Kate Elizabth Russells virkelig gode ”Lolita”-inspirerede overgrebsroman ”Min mørke Vanessa”, og Netflix’ grundige dokumentariske kortlægning af de mange kvinder, der som helt unge blev ofre for rigmanden Jeffrey Epsteins perversioner. Og nu udkommer så franske Vanessa Springoras selvoplevede fortælling ”Samtykket”, der placerer sig som endnu et skræmmende vidnesbyrd – og et stykke fremragende litteratur – om den mudrede gråzone mellem overgreb og samtykke.

Vanessa Springora chokerede det litterære miljø i Frankrig, da ”Samtykket” udkom i januar. Og med god grund. For hendes detaljerede, fuldkommen blotlagte beretninger om, hvordan hun som bare 13-årig (som mor til en 13-årig datter er den slags ekstremt hård kost, skulle jeg hilse at sige) indledte et forhold til den feterede franske forfatter Gabriel Matzneff (gennem romanen omtalt som G.), er næsten ubærlige. ..

BRANCHENYT
Læs også