Weekend

Fransk cykelbog giver Jørgen Leth baghjul

Hvis du savner sommerens Tour de France lige så meget som vor anmelder, må du have fat i denne forrygende reportagebog.

Bernard Hinault, her i gult på 18. etape af Tour de France i 1979, kaldte Antoine Blondin for troubadour snarere end journalist. Arkivfoto: AFP

Han går straks i gang, den franske journalist og forfatter Antoine Blondin, i dette forrygende udvalg af tekster fra og om verdens største cykelløb, der desværre ikke finder sted i disse uger, men som han fulgte gennem 30 år fra 1950’ernes midte og frem. Blondin, som skrev for den store sportsavis L’Équipe, skriver først og fremmest animeret, og de fleste af teksterne fra 1955-79 er de rene lækkerbiskener, f.eks. den allerførste, som sætter scenen: At stige på Tourkaravanen er at træde ind i et »mægtigt system, man ikke kan overskue«, det er en »dåb, konfirmation eller trolovelse«, »en åben by og et lukket kar«. Det er en sekt, men en meget folkelig sekt. Cykelsport er kristendom, og det Frankrig, testamentet udspiller sig i, er Frankrig før 1968 med stjerner som Louison Bobet, Raymond Poulidor og Eddy Merckx.

Antoine Blondin holder sammen på det hele og forstår, at Tour de France netop ikke er et overfladeløb, men stikker overordentlig dybt fra Helvedet i Nord over Vogeserne gennem Massif Central til Pyrenæerne og tilbage til Paris. Blondin forstår sig på rødder, han er gartner, konservator, arkæolog. Han kultiverer »potentialernes og personlighedernes prøvebænk«. Han er hverken maskinstormer eller revolutionær og ville formentlig have korset sig over vor tids opløsningstendens. Hvert års høst indeholder mindet om det foregående år, nærmest messer forfatteren:..

Læs også
Top job