Weekend

Slut med stole? Sid fornuftigt og lev længere

Menneskekroppen kan tage langvarig skade af at sidde i stole eller sofaer. Ved at ændre måden man sidder på, kan man øge kroppens sundhed.

Der er højst 1.500 personer tilbage af hadzafolket, der fører en nomadetilværelse i det nordlige Tanzania. De lever udelukkende af den mad, de kan jage og plukke i området. Når de hviler sig, slænger de sig ikke i en stol, men sidder på hug med hælene på jorden og bagdelen hvilende mod bagsiden af anklen. Arkivfoto: Heidi Skibsted Lille dreng sidder på hug med jordkloden i hænderne.

Efter en lang morgen i det nordlige Tanzania følte vi os drænet af varmen og luftfugtigheden, og vi trængte til at sidde ned i vores to medbragte feltstole. Det gjorde Onawasi også. Han var en af de respekterede ældste. Han havde været på jagt og havde storsmilende indtaget en velfortjent plads i en af stolene.

Vi tilbragte sommeren hos hadzafolket i et af verdens sidste jæger-samler-samfund. Vi ville gerne forstå, hvorfor hadzafolkets mænd og kvinder ikke får hjertesygdomme og andre af de sygdomme, der ses i den mere industrialiserede del af verden. Vores lille team var ankommet med alverdens teknologiske udstyr for at måle hadzafolkets bevægelser og kalorieforbrænding, når de hver dag drog ud for at jage vildt og samle bl.a. honning og bær. Desuden havde vi medbragt de to feltstole, som havde en nærmest magnetisk tiltrækningskraft på hadzafolket...

BRANCHENYT
Læs også