Weekend

Kim Leine indtog Grønland som en koloniherre

Kim Leine er aktuel med "Efter åndemaneren", sidste bind i en omfattende grønlandstrilogi. Bøgerne skal ikke betragtes som et opgør med kolonitiden, men man må gerne blive klogere på problematikkerne i landet, siger forfatteren.

»Vi danskere tager til Grønland som efterkommere af koloniherrer, vi er præget af skyldfølelse, men vi har også et magtovertag, som kan betyde, at vi – helt uden at være opmærksomme på det – kommer til at gentage historien. Det var det, der skete for mig,« siger Kim Leine. »Vi danskere tager til Grønland som efterkommere af koloniherrer, vi er præget af skyldfølelse, men vi har også et magtovertag, som kan betyder, at vi – helt uden at være opmærksomme på det – kommer til at gentage historien. Det var det, der skete for mig,« siger Kim Leine. Forfatter Kim Leine er klar med sidste bind i grønlandstrilogien. Foto: Gregers Tycho Forfatter Kim Leine er klar med sidste bind i grønlandstrilogien. Foto: Gregers Tycho Forfatter Kim Leine er klar med sidste bind i grønlandstrilogien. Foto: Gregers Tycho Forfatter Kim Leine er klar med sidste bind i grønlandstrilogien. Foto: Gregers Tycho

Kim Leine var gift, men det faktum lod han sig ikke hæmme af. Ifølge eget udsagn væltede han sig i damer, da han i 1989 landede i Nuuk og begyndte at arbejde som sygeplejerske.

Han blev stormende forelsket – ikke i de mange kvinder, som tilbød sig på arbejdspladsen og i nattelivet, men i Grønland som helhed. Hjemme i København havde han haft umådeligt svært ved at komme i kontakt med kvinderne, for han var meget genert og døjede med lavt selvværd, men i Nuuk kom det af sig selv. Han behøvede ikke at gøre noget, kvinderne kom til ham. ..

Læs også